Има разлика между дистанционно и машинно гласуване. Ние още сме далеч от дистанционното гласуване. Това заяви пред Bulgaria ON AIR киберекспертът и бивш служител на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП Любомир Тулев.

По негови думи има масово объркване объркване сред българите "ама как така ще ни позволят да гласуваме по интернет".

Той поясни, че у нас има машинно гласуване, което не е прецедент нито за Европа, нито за САЩ.

Според Тулев машините ще спестят много време на секционните членове.

Той обясни, че машините ще спестят времето за броене на бюлетините и посочи, че информацията се събира локално, а не се праща по интернет. Тя се събира на машината и после просто се принтира, подчерта експертът.

жяжя
ЦИК готова с пътна карта за дистанционно е-гласуване

ЦИК готова с пътна карта за дистанционно е-гласуване

Тя е за периода от 2020 г. до 2023 г.

По негови думи хипотетично има възможност някой да влезе в машината с лаптоп. Този интерфейс обаче щял да бъде заключен. Тулев бе категоричен, че е далеч от мисълта, че вотът ще бъде манипулиран.

Той изтъкна, че обучението на секционните членове да попълват протокол е значително по-сложно от обучението да работят с машините.

Тулев заяви, че България е все още далеч от дистанционно гласуване, защото трябва много време за уеб апликация. Освен това според него дистанционното гласуване крие изключителни рискове.

Той посочи, че този вид упражняване на правото на глас в момента е позволен само в Естония и Латвия. Според кшберексперта "камери по време на избори е прекалено много".

Сертифицират машините за гласуване до средата на март

Сертифицират машините за гласуване до средата на март

"Сиела Норма" показа как изглеждат устройствата