На 58-мото пленарно заседание на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на ЕС (КОСАК) своеобразно беше предадена щафетата от Естония на България, която поема председателството на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г.

Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ) Кристиан Вигенин благодари на естонския си колега Томас Витсут за добре свършената работа и конструктивен дух на сътрудничество.

Председателят на КЕВКЕФ се обърна към участниците с пожелание да се видят отново по време на планираните заседания на КОСАК в София.

Кристиан Вигенин отбеляза, че националните парламенти допринасят активно за по-доброто функциониране на Европейския съюз. Според Вигенин от изключително значение е парламентите да прилагат контрол върху своите правителства относно участието им в процеса на взимане на решения на европейско ниво.

"В условията на външни и вътрешни предизвикателства и кризи, ЕС трябва да покаже сила и решителност за запазване на единството и да отговори на очакванията на своите граждани", подчерта председателят на КЕВКЕФ. По негово мнение това трябв ада се случва в области като сигурността, икономическото развитие и преодоляването на социалните неравенства.

Вигенин сподели добрите практики на Комисията в тази посока. Към КЕВКЕФ е формиран Обществен съвет, в чийто състав влизат 30 постоянни представители на академичните среди, синдикати, работодателски и студентски организации, институти и фондации, работещи по въпросите на ЕС, обясни председателят. Според него добър отзвук сред гражданите среща и активността на Комисията в социалните медии. Така се предоставя редовна информация и се дава възможност на гражданите да задават въпроси и препоръки.

Заместник-председателят на Комисията Ивелина Василева сподели своите виждания по темите за бъдещето на ЕС. Според нея Съюзът трябва да се обедини около обща визия за своето бъдеще, включваща задълбочаване и разширяване на интеграционните процеси. Същевременно Кохезионната политика трябва да продължи да бъде един от водещите инструменти за постигане на икономическа и социална конвергенция.

Според Василева политиката за разширяване на ЕС в региона на Западните Балкани е гаранция за стабилност за целия континент.

Иван Иванов, член на КЕВКЕФ, сподели по темата за създаването на устойчив Съюз, че обменът на информация е ключов за успешното противодействие на терористичната. Създаването на нова структура за обмен на информация е приоритетна тема за Българско председателство на Съвета на ЕС. Иванов изрази надежда, че представеният от Европейската комисия в края на 2016 г. законодателен пакет за реформа на Шенгенската информационна система ще спомогне за преодоляването на политическите бариери, поставени пред България и Румъния.

"Това ще подобри сигурността на европейско ниво, както и ще създаде предпоставки за по-голямо доверие между отделните държави-членки", заяви Иван Иванов и добави, че приемането на България в Шенген е от ключово значение за сигурността на Съюза.