Предстои пореден дебат в Европейския парламент, който днес ще обсъди присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство. В Съвместната декларация на българските евродепутати е представена тяхната подкрепа, придружена с тази на политическите групи ЕНП, С&Д, "Обнови Европа" и ЕКР. 11-годишен толеранс към блокадата в Съвета на Европейския съюз е безпрецедентен, категорични са евродепутатите.

Те припомнят, че още през 2011 г. Европейската комисия потвърди техническата готовност за опазването на външните граници на България и Румъния. Тази оценка е препотвърждавана многократно досега от различни институции на ниво ЕС.

"През 2018 г., в специална резолюция, инициирана в доклада Станишев и подкрепенa от всички български евродепутати, ЕП настоя за незабавно премахване на граничния контрол с България и Румъния едновременно по всички граници - сухопътни, морски и въздушни."- допълват още представителите на България в ЕП. С изключителна важност поставят въпроса за премахването на контрола по вътрешните граници на България и Румъния. Това ще допринесе както за икономиката на двете държави, така и за ЕС като цяло. Годишният доклад за 2022г. на Европейската комисия призовава за консолидиране на Шенгенското пространство, което потвърждава позицията за по-добро развитие на ЕС и по-устойчиви външни граници след приемането на държавата ни и това на северната ни съседка.

Въпреки решението на Съвета, въпреки готовността на България и Румъния, едно ново забавяне не е изключено като вариант. Това обаче ще засили скептицизма и недоверието към ЕС и желанието да изпълнява политическите си ангажименти.

ПЕС настоява да не се отлага решението за приемането на България и Румъния в Шенген

ПЕС настоява да не се отлага решението за приемането на България и Румъния в Шенген

Поредно отлагане би донесло единствено негативи

"Във времена на инфлация, несигурност на енергийните пазари и затруднените вериги на доставки, последиците от пандемията и военния конфликт на континента, усилване на миграционните потоци и царящата обща несигурност, страните от източна Европа трябва да получат така желаната зелена светлина за формално членство в Шенген. Обратното би довело да негативни последици - икономически и политически", поясняват евродепутатите.

Още от присъединяването на България в ЕС през 2007 година, изпълняваме всички задължения на Шенген, вече е време освен задълженията, страната ни да придобие и полагащите права на държавите членки, добавят българските представители. Евродепутатите ни призовават за действия, а времето на вечното чакане за отмяна на двойните стандарти се изчерпа.

Припомняме, че темата за приемането ни в Шенген бе поставена и от Румен Радев на работната си среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Президентът е убеден в укрепването на европейската интеграция в Югоизточна Европа като процес, а присъединяването на България и Румъния е не само инвестиция в регионалната сигурност, но и предпоставка за по-голяма стабилност.

Разговори по казуса Шенген се проведоха също между Гълъб Донев и румънския премиер Николае Чука сутринта на 1 октомври. Българският министър-председател увери, че с приоритет се полагат усилия по приемането ни в Шенгенското пространство.