Социалистите в Европейския парламент (ЕП) искат да се проведе дебат за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Те призовават да се не отглага въпроса в контекста на усложнената външнополитическа ситуация и заплахите за сигурността по външните граници на ЕС. ПЕС иска дебатът да влезе на предстоящата пленарна сесия, която ще се проведе от 3 до 6 октомври в Страсбург. 

Пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген, включително премахването на проверките по вътрешните въздушни, морски и сухопътни граници, е от ключово значение за България и е изключително важно то отново да влезе в дневния ред на Европейския парламент и Съвета. Поредно отлагане би донесло единствено негативи и значителната икономическа тежест не само за страната, но и би увеличило риска от недоверие към волята на ЕС да изпълнява политическите си ангажименти.

Темата е особено актуална на фона на военните конфликти, новата бежанска вълна, затруднените вериги на доставки и общата несигурност.

Европейските социалисти посочват и че отлагането на въпроса подхранва скептицизма, подклажда чувството за несправедливост, накърнява популярността на ЕС и в крайна сметка подкопава обществената подкрепа за общите европейски действия. България успешно е преминала всички етапи на оценки по Шенген и е недопустимо години наред приемането й да се отлага по различни причини, които не са свързани с управлението на външните граници

България не може да продължава да бъде заложник на двойни стандарти и вътрешнополитически битки. Разширяването на Шенгенското пространство ще бъде победа за целия ЕС и ще направи външните граници по-силни и по-устойчиви на кризи, заявяват от ПЕС.

Припомняме, през септември у нас пристига екип от експерти от федерацията на ЕК да се запознаят на място дали България отговаря на условията за приемане в Шенген. Такава проверка ще има и в Румъния. А резултати и доклад се очакват през декември месец. Т.е. влизане реално в дебат по въпроса не може да се случи в момента. 

От години се утвърждава тезата, че страната ни е изпълнила условията за приемане в Шенгенското пространство. Това обаче не се случва, а в последния месец бе изтъкнато като причина нередностите при контрола на границата с Турция.

С влизането си в Шенгенското пространство България ще стане външна граница на зоната, което придава съществено значение на спора между държавата и частната фирма "Евролаб 2011" за контрола върху внасяните стоки на ГКПП "Капитан Андреево", който беше подхванат от кабинета "Петков" и продължен от служебното правителство на Гълъб Донев. Правосъдният министър Крум Зарков също намекна, че приемането ни не е въпрос само на изпълнение на техническите изисквания.

Германия иска България в Шенген

Германия иска България в Шенген

Според Шолц България, Румъния и Хърватия отговарят на изискванията за членство