Служебният кабинет е стартирал активен диалог със скептично настроени държави. През септември у нас пристига екип от експерти от федерацията на ЕК да се запознаят на място дали България отговаря на условията. Такава проверка ще има и в Румъния. Това обясни на брифинг в МВнР зам.-министър Костадин Коджабашев. "Инициативата идва от България, реално не сме оценявани в тази посока 10 г.", каза той.

Има вече някои позитивни нагласи от скептично настроени държави, като например Дания, посочи Коджабашев. Ще предоставим документи и на останалите държави и се очаква на 15 декември решение да се гласува на Съвета на ЕС.

За външно министерство темата за Шенген и готовността на страната се оказала не толкова технически, а политически въпрос. "Отново е поставен на дневен ред разширяването, амбицията на служебния кабинет е да използва отворената врата и ако е възможно в края на годината да станем пълноправен член", поясни Коджабашев.

Припомняме, че с влизането в Шенгенското пространство страната ни ще стане външна граница на зоната, което придава съществено значение на спора между държавата и частната фирма "Евролаб 2011" за контрола върху внасяните стоки на ГКПП "Капитан Андреево", който беше подхванат от кабинета "Петков" и продължен от служебното правителство на Гълъб Донев. Правосъдният министър Крум Зарков също намекна, че приеманито ни не е въпрос само на изпълнение на техническите изисквания. 

България в Шенген - въпросът не е само технически, предупреждава Крум Зарков

България в Шенген - въпросът не е само технически, предупреждава Крум Зарков

През септември се очаква поредната проверка

България е участвала на втората среща на Кримската платформа онлайн

От външно министерство съобщиха, че България е участвала на втората среща на Международната кримска платформа вчера онлайн. Външният министър Николай Милков е дал подкрепа за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна - в цялостните й граници и териториални води и подкрепя всички международни усилия за слагане на край на войната.

Осигурена е временна закрила на 127 000 бежанци, 85 000 са останали в страната, оказана е медицинска рехабилитация на 197 военни.

Проведена е и неформална среща на министри в Прага, като от българска страна е участвал зам.-министър на МВнР Велислава Петрова. На нея е обсъждана темата "Африкански съюз - ЕС", както и руската агресия срещу Украйна.

Припомняме, Кримската платформа е нов международен формат за консултации и координация, създаден за развитие на инициативата, предложена от президента на Украйна през август 2021 г., за рационализиране на всички въпроси, свързани с Крим. След нахлуването на Русия в Украйна през февруари месец тази година форматът на платформата се разшири, а второто й заседание за последните шест месеца се проведе през изминалите два дни.