Не може да има представители на БСП в служебния кабинет, но може да има хора от политически сили, които с тяхната експертиза да допринесат. Член съм на БСП и ще остана такъв. Това коментира пред бТВ служебният министър на правосъдието Крум Зарков по повод напрежението между социалистическата партия и служебното правителство, респективно президента Румен Радев. Вчера на Националния съвет на БСП дори се очакваше тримата служебни министри да бъдат изключени от партията, това не се случи, но пък тримата - Явор Гечев, Крум Зарков и Весела Лечева - не влязоха като част от листите на БСП за предсрочните избори.

Кризи в страната има, смята Зарков. По думите му "министрите не трябва да се тръшкат, а да положат усилия да ги решат". "Трябва да направим така, че следващия парламент да влезе с летящ старт и да започне да работи", посочи той.

Рокади в сектор "Правосъдие" няма да има. Аз поех министерството, запазих голяма част от екипа, има много закони, за да получим средствата по Плана за възстановяване и устойчивост".

"Шенген е темата, по която може да се направи пробив без работещ парламент. Сега е моментът България да постави участието и правото си да бъде пълноправен участник, в края на септември ще има проверка, има известно изоставане, но в тези няколко месеца може да се убедят европейските партньори и да имаме сили да си поставим исканията пред страните, които не ни допускат", поясни правосъдният министър.

Припомняме, че от години се утвърждава тезата, че страната ни е изпълнила условията за приемане в Шенгенското пространство. Това обаче не се случва, а в последния месец бе изтъкнато като причина нередностите при контрола на границата с Турция.

Крум Зарков има разработен план за работа като служебен министър. Относно провеждането на изборите през октомври той посочи, че България ще се яви, без да е разбъркала Изборния кодекс. "Ще бъдат взети всички гаранции да не се опорочава вотът", добави Зарков. Като депутат в 47-то НС Крум Зарков беше единственият от социалистите, които се противопоставиха на връщането на хартиената бюлетина като начин на гласуване при опита на БСП да прокара промените

БСП се разграничи от служебните министри и президентството

БСП се разграничи от служебните министри и президентството

Партията тръгва в пълна мобилизация към изборите