Българските евродепутати се чудят дали връщането на спорните текстове от пакета "Мобилност" в Транспортната комисия на ЕП за обсъждане през първата седмица на април ще дадат шанс за компромисни решения. Това се казва в декларация, подписана от българските евродепутати от всички групи.

Нашите представители в европарламента смятат, че по-отговорно е да се даде възможност на следващия състав на ЕП да се върне към темата в една нормална работна обстановка.

Продължаваме да отстояваме позицията, че пакетът "Мобилност" не трябва да бъде подлаган на гласуване в пленарна зала, докато не се постигне широк консенсус.

ЕП все пак дебатира днес пакета "Мобилност"

ЕП все пак дебатира днес пакета "Мобилност"

Предвиждат гласуване за 1-ви април и с всички евродепутати скоро след това

Очакваме, че председателят на ЕП Антонио Таяни ще продължи да съблюдава демократичните принципи за прозрачност и стриктното изпълнение на процедурите от Правилника за дейността на Парламента, пишат нашите представители. Те се надяват, че Таяни няма да допусне възникването на нови процедурни и правни неуредици, които да поставят под съмнение легитимността на европейското законодателство.

Евродепутатите ни признават, че Европейският парламент продължава да бъде дълбоко разделен по пакет "Мобилност 1". Още в началото на сесията, предложението пакетът да отпадне от дневния ред беше отхвърлено едва с два гласа, при 154 "за" срещу 156 "против" и 14 "въздържали се", припомнят те.

Трима евродепутати от България провалиха отхвърлянето на пакета "Мобилност"

Трима евродепутати от България провалиха отхвърлянето на пакета "Мобилност"

Николай Бареков съзнателно подкрепил плана "Мобилност"

"Липсата на съгласие пролича още по-категорично с внасянето на нови 1224 изменения, както и допълнителни предложения за разделно гласуване по тях, което би означавало над 3000 гласувания", пишат евродепутатите ни.

Пълно противопоставяне имаше и по време на дебатите в пленарна. Едната гледна точка - че с "пакета" се осигуряват ясни европейски правила за международния транспорт и защита на правата на шофьорите. И другата - че на практика се получава обратното, поради различната географска отдалеченост, т.нар. периферни страни се поставят в неравностойно положение по отношение на достъпа до единния транспортен пазар, което би довело до фалити на превозвачи от съответните страни и загуба на стотици хиляди работни места.

Евродепутатите ни изтъкват, че отмяната на гласуването тази седмица от председателя на ЕП Антонио Таяни, съответства на Правилника за дейността на Парламента.
Тези правила изключват пристъпването към вот при такъв голям брой внесени изменения без наличието на превод на всички официални езици, пишат нашите евродепутати. Това ограничава шанса на членовете на ЕП да се запознаят сериозно с предложенията.

Според правилата и установената практика, компромисни изменения могат да бъдат изработени само след консултации между всички докладчици и докладчици в сянка от всички политически групи по съответните законодателни предложения.

Йотова за "Мобилност": ЕС показва двойни стандарти

Йотова за "Мобилност": ЕС показва двойни стандарти

Документът има 1600 изменения

Декларацията е подписана от българските евродепутати: Асим Адемов, Неджми Али, Ангел Джамбазки, Филиз Хюсменова, Андрей Ковачев, Петър Курумбашев, Илхан Кючук, Ева Майдел, Светослав Малинов, Искра Михайлова, Момчил Неков, Андрей Новаков, Георги Пирински, Емил Радев, Сергей Станишев, Владимир Уручев.