Турция ще въведе пълен безвизов режим за българските граждани, притежаващи валидни обикновени паспорти.

Те ще могат да влизат, да преминават транзит и да напускат територията на Турция през всички гранични пропускателни пунктове, отворени за международен превоз на пътници и товари - без визи за срок до 90 дни в рамките на 6 месеца.

Това е записано в одобрения от кабинета проект на Спогодба за изменение на Визовата спогодба между правителството на България и Турция от 1993 г., съобщават от правителствената информационна служба.

Предлага се още да бъдат освободени от изискването за транзитни визи турските граждани, притежаващи валидни визи или разрешения за пребиваване, издадени oт държави членки по Конвенцията за прилагане на Споразумението от Шенген или на Европейския съюз, Швейцария и Лихтенщайн. Те ще могат да преминат транзит без визи за срок до 5 дни.

За всички останали, които не отговарят на тези условия, ще се изискват визи за транзитно преминаване.

Предвижда се и издаването на специални визи на турски граждани, които имат значителен принос в развитието на търговско-икономическите отношения между двете страни и поддържат активни делови контакти с български фирми.

Това ще бъдат многократни визи за краткосрочно пребиваване с право на престой до 90 дни в рамките на 6 месеца, считано от датата на първото влизане с валидност до 1 година.