Правителството рещи да прекрати участието на лекопехотен взвод на въоръжените ни сили във военната операции на Европейския съюз в Босна и Херцеговина АЛТЕА, съобщи за БТА.

Взводът бе в състава на холандския контингент в Баня Лука.

Трайното стабилизиране на обстановката в Босна и Херцеговина, ясно заявената от страната европейска и евроатлантическа ориентация, напредъкът в реформите в политическото, икономическото и институционалното развитие наложиха промяна в характера на задачите на силите на Европейския съюз и създадоха условия за тяхното трансформиране и постепенно намалявано, се посочва в съобщението.

Отпада необходимостта от изпълнението на рутинни задачи като патрулиране, ескортиране и контрол на придвижването.

В бъдеще дейността на силите на ЕС в рамките на операция АЛТЕА ще бъде ориентирана към провеждането на информационни дейности в подкрепа на политическите цели на ЕС, осигуряване на поддръжка на представителите на общността и на международни организации при изпълнение на задълженията им и предоставяне на военнотехническа експертиза за нуждите на военната реформа в страната.

За изпълнението на тези задачи е необходимо значително по-малко международно военно присъствие, поради което на 11 декември 2006 г. Съветът на Европа взе решение за редуциране на силите, участващи в операцията, и стартиране от началото на март 2007 г. на първия етап от тяхното трансформиране.

При неговото реализиране, поради закриване на Северозападния сектор на операцията, отпада и необходимостта от българското участие с лекопехотен взвод в състава на холандския военен контингент.