• Първанов: Това е провокация към историята ни
  • Атака иска промяна на НК заради случая с Батак
  • Батак срещу опитите за преиначаване на историята му
  • Станишев: За трагедията има многобройни неоспорими доказателства, документирани от международни анкетни комисии и чуждестранни журналисти.

В декларация до медиите председателят на БАН акад. Иван Юхновски заяви, че Българската академия на науките и Етнографският  институт с музей при БАН отказват категорично да предоставят място за представяне на т.нар. проект "Митът за Батак" и  настояват името им по никакъв начин да не бъде свързвано с  подобна псевдонаучна изява.

Акад. Юхновски заявява, че искането на авторите на проекта да се предостави място за неговото обсъждане е неприемливо поради факта, че изказаните тези от гледна точка на  науката са примитивни и необосновани и не подлежат на научна  дискусия, предаде БНР.

Българската и европейската наука са  събрали досега огромно количество исторически доказателства,  материални свидетелства и писмени източници за кланетата в Батак  и Перущица, се посочва в декларацията.

Припомняме, двама учени от Берлинския свободен университет предложиха проект, който предвижда германско-българска научна група да анализира постоянната експозиция на Историческия музей в Батак, като в същото време в София се организира временна изложба, посветена на "Мита за Батак".