Еманципиран съм си по рождение, моето име е Боил може би неслучайно. Така министърът на културата Боил Банов отговори задочно на думите на своя предшественик Вежди Рашидов, който каза, че той го е направил министър, Борисов го е назначил, но момчето се е еманципирало.

Боил Банов увери, че и като зам.-министър, и то на Вежди Рашидов, е действал самостоятелно. За периода като министър Рашидов не се е опитвал да му влияе и да прокарва свои интереси, увери Банов. Той обаче категорично отказа да коментира повече думите на депутата за назначаването му - "Не съм в кухнята на тези взаимоотношения и не мога да коментирам. Нека той (Вежди Рашидов, бел.ред) да обясни какво иска да каже."

Рашидов иска да чуе улицата - посланието засега е само яйца и павета

Рашидов иска да чуе улицата - посланието засега е само яйца и павета

100 пъти би глобил онези, които хвърлят яйца по паметници на културата

В момента отношенията между двамата са работни и се чуват в работен план.

Боил Банов отговори и на друга критика на Рашидов - за това, че не е наложил глоба за хвърлените яйца по паметници на културата - сградите например на Министерство на отбраната и народното събрание. По думите на Банов и той се ядосва и се дразни, но тези акции се подвеждат като дребно хулиганство и са в прерогативите на МВР. Иначе не го е страх да налага глоби.

Министерство на културата не планира да затваря театрите отново. Театрите са едни от най-защитените места за зрителите, по-скоро проблемите ни идват от заболели артисти и технически персонал. "Няма как да избегнем тази реалност - намаленият брой посещения и публика", обясни Банов, според когото обаче хората в сектора са спокойни, тъй като са се уверили, че държавата стои зад тях и го подпомага. 28 млн. допълнително за култура са предвидено в следващия бюджет и още 25 млн. допълнително за киноиндустрията с предстоящото приемане на нов Закон за киното.

"Помогнахме на всички много сериозно и дългосрочно, културата е защитена", обобщи Боил Банов.

Министърът на културата коментира и другия казус около Закона за БНР и БНТ. Заради конфликт миналата седмица генералният директор на БНТ Андон Балтаков подаде изненадващо оставката си. Министърът на културата Боил Банов отказва да оттегли внесения за обществено обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията.

На онлайн среща вчера с генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков министър Банов изтъкна, че основната причина да внесе в този вариант законопроекта е подписка на интелектуалци, с която се атакува мандатът на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Иначе Боил Банов подкрепя установяването на по-дълги мандати, именно за да може да се провеждат политики - за което е нужно време.

Той е изтеглил лично 8 члена, които касаят мандата на съветите към директорите. "Някои иска да направи пожизнени директори. Аз лично защитавам тезата мандатите да бъдат по-дълги, защото за да можеш да правиш политики ти е необходимо време. Но обществото реагира на това", обясни Банов.

Иначе Законът гарантира самостоятелността и независимостта на БНР и БНТ, определя адекватно финансирането. Мандатите са второстепенни, но тежковторостепенни, посочи Банов.