Николай Бареков се е самопредложил за нов преговарящ с Русия и Иран за реактора за неосъществената АЕЦ „Белене”. Евродепутът съобщава за тази своя важна стъпка на страницата си във фейсбук.

Напълно разбирам безизходицата на нашето правителство и премиер, притиснати от поредица погрешни решения и стъпки от тяхна страна през последните години. Точно за това предлагам на г-н Борисов да преглътнем егото си на политически опоненти и да работим без драми за бъдещето на България, наша обща Родина. Аз победих егото си и подавам ръка“, заявява Бареков и пита: Има ли отсреща кой да я поеме?

Евродепутатът заявява, че има план "Реактор срещу газ": България може да се превърне в голям международен инвеститор в мирната ядрена програма на Техеран срещу ексклузивен междуправителствен договор за износ на ирански газ за Европа и нашата държава, заявява евродепутатът.

Според Бареков преговорите трябва да се провеждат в четиристранен формат, като бъдат и включени и САЩ, като гарант за ядреното споразумение с Техеран .

Според Николай бареков той е напълно подходящ, тъй като е единственият български политик в Европа с необходимите позиции и експертност по темата, а и има стабилни  позиции в европейските институции - член на Делегацията за връзки на ЕС с Иран и член на Комисията по Енергетика в Европейския парламент.

По думите на евродепутата най-конструктивно би било „да подадем ръце и да започнем да действаме, а не да губим ценното време на народа с коментари по фейсбуците ни...“.