Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изрази предпазлива подкрепа за българската кандидатка за еврокомисар Румяна Желева.

На базата на предоставената досега информация председателят на ЕК има доверие на всички номинирани кандидати за еврокомисари, заяви говорителката на Барозу Пиа Архенкилде.

Барозу "взе под внимание, че г-жа Желева категорично отхвърли всички твърдения по неин адрес", подчерта тя.

Междувременно обаче стана ясно, че Румяна Желева е продала въпросната фирма през април 2009 година.
Това означава, че я е притежавала по време на мандата си като евродепутат.
В същото време, в декларацията до Сметната палата за 2008 година по всички позиции Желева е обявила "нищо за деклариране". 

Б.Борисов:
На жени такива работи не се правят
                                    Още...

До момента Барозу не е дал коментара си за никой от кандидатите за еврокомисари.
Това ще неуместно за процес, който е още по средата си и оценяването на кандидатите продължава
, добави Архенкилде.

От думите й стана още ясно, че преди изслушването си пред евродепутатите Румяна Желева е уверила Барозу, че е попълнила декларацията си за конфликт на интереси в съответствие с изискванията.

Запитана дали вече се спрягат други имена, които евентуално да заменят Румяна Желева, ако тя не бъде одобрена за еврокомисар, Архенкилде заяви категорично: Това, което мога да ви кажа за момента е, че председателят на европейската комисия има доверие в предложените за еврокомисари.  

Р.Желева
До 19-и всичко ще е ясно
                                    Още...

Комисията обаче не е проверяла достоверността на данните от един или друг кандидат. Всички те са били подробно инструктирани за информацията, която трябва да предоставят, в това число за участие във фирми.

От данните в представената от Желева декларация става ясно, че тя е спестила сумата от 73 000 евро от командировки и заплати по време на едногодишната си работа като евродепутат.

По време на изказването на говорителката на председателя на ЕК стана още ясно, че еверодепутати ще поискат от правния отдел на Европейския парламент проверка на обвиненията, отправени към Желева.

Архенкилде обаче посочи, че за момента подобна молба не е била отправена. В тази връзка тя изтъкна, че Барозу уважава изключително много ролята на европарламента.

Говорителката подчерта неколкократно, че процесът по изслушванията на еврокомисарите все още продължава и трябва да бъде завършен, преди да се вземе окончателно решение по номинациите на комисарите.

По-късно днес стана ясно, че депутатите от парламентарната комисия „Развитие" са публикували своето заключение. В него е записано: "На нито един въпрос, който зададохме, Румяна Желева не отговори достатъчно изчерпателно или задоволително".

Според тях българският кандидат-комисар не е имала конкретни идеи за Афганистан, Конго, Судан и Газа и „изглежда, че не знае географски къде се намират някои конфликтни зони".