Досегашният български премиер Сергей Станишев и правителството му винаги са били честни и лоялни партньори на европейските институции.

Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в отговор на запитване на лидера на Групата на социалистите и демократите  ЕП Мартин Шулц.
То се отнасяше до това какви са впечатленията от работните взаимоотношения на председателя на ЕК с досегашният министър-председател на България.

Барозу беше попитан и дали социалистическо правителство на Станишев се е ползвало с политическа легитимност пред европейските институции.

В отговора си председателят на ЕК Жозе Барозу подчерта, че винаги се е радвал на "отлична съвместна работа" със Сергей Станишев и неговото правителство. Те, по думите му, винаги са били честни и лоялни партньори на европейските институции.

Аз не мога да правя забележки на един или друг политически лидер, но винаги сме имали честни и лоялни отношения с правителството на България, начело на което беше Сергей Станишев, изтъкна Барозу.

Той бе лоялен партньор на Европейската комисия и европейските институции по отношение на общия ни европейски проект, отбеляза още той.

Лидерът на социалистите и демократите в ЕП помоли председателя на ЕК да коментира и изказванията на настоящия премиер на България Бойко Борисов, свързани със забраняването на Българската социалистическа партия, третирането на нейните членове и симпатизанти като "разбойници".

На този въпрос Барозу отговори с думите:

България е доказала, че e демократична страна и в нея всички партии имат своето място.