"Тръгвам си с добро настроение от България, особено след успешната среща между американския президент и българския премиер".

Това каза Джон Байърли в последния си работен ден като посланик в страната ни, цитиран от БНР.

За времето, прекарано тук, той често критикуваше България заради корупцията и днес отново заяви, че това не е нещо ненормално, а важното е дали хората и правителството се борят против корупцията.

"Аз усещам тази воля в България много ясно и затова си тръгвам с добро настроение", каза още посланик Джон Байърли.

Припомняме, на 14 май президентът на САЩ Джордж Буш назначи настоящия посланик в България Джон Байърли за представител на САЩ в Москва.

На 20 май посланикът на САЩ у нас получи най-високия почетен знак на Министерството на отбраната - "Св. Георги" - първа степен.

На 9 юни главният прокурор Борис Велчев му връчи почетният знак за заслуги при осъществяването на демократичните реформи в съдебната власт и приноса на Байърли в укрепването на сътрудничеството между прокуратурата на България и правозащитните органи на САЩ.

На 12 юни Байърли беше награден и от президента Георги Първанов с най-високото държавно отличие - орден „Стара планина" първа степен.

Джон Байърли е на 54 години, той е дипломат от кариерата, специализирал по въпросите на Източна Европа и Русия. Свободно говори руски език.

В Държавния департамент е започнал работа през 1983 година като член на американската делегация по преговорите със СССР за ограничаване на обикновените въоръжени сили.

Преди идването си в България той е работил като съветник в посолствата в Прага и Москва.

Джон Байърли ще застане на мястото на Уилям Бърнс, който неотдавна бе назначен за заместник държавен секретар на САЩ по политическите въпроси.