Според социалиста Атанас Зафиров днес се предлагала поредната илюзия, че бедна България има пари за нова ескадрила.

Има нещо много съмнително в това бързане да реализирате това решение, подчерта той по време на дебатите в парламентарна зала. Приличате на човек, който е седнал в скъп ресторант и поръчва миди с надеждата в една от тях да намери перлата, с която да плати сметката, коментира Зафиров.

Той заподозря управляващите, че им се усладило тегленето на кредити, които други щели да плащат. От къде ще дойдат тези милиарди, попита той, визирайки мащабните стойности на проекта.

Той се обяви за ремонтиране на нашите самолети. Залагали се само проблеми, не и решения, според депутати от левицата.

Генерал Михо Михов от АБВ обяви, че формацията му подкрепя двата проекта. Отбраната ни не стои добре, подчерта той. Правим една стъпка, която има стратегически и исторически характер, заяви Михов.

Не са парите най-важното, смята той. Освен това нямало да плащаме на куп. Ние искаме българската армия да стане респектираща, настоя генерал Михов.

Реформаторът Петър Славов пък смята, че да ремонтираме старите МИГ-ове е като да сложим на Жигула двигател на Мерцедес.

Има сериозни проблеми с така наречената авионика и радио навигацията на МиГ-овете и от няколко години Европейска комисия ни предупреждава, че може да има проблеми, изтъкна той. Вкючително със спиране на европейски средства и санкции във връзка с Оперативна програма „Транспорт“.

Ние имаме задължение да осигурим един радиочестотен спектър, а това не се е случило до момента, предупреди още народният представител от гражданската квота на Реформаторския блок.

Реформаторът съобщи още, че сумата, необходима за подмяна на радиочестотите на Българските военновъздушни сили е над 100 милиона лева. Сума, която страната ни може да си спести, закупувайки ново въоръжение.