Няма да можем да наблюдаваме медиите по време на избори, предупреди председателят на Съвета за електронни медии Бетина Жотева. "Всичко в доклада на Европейската комисия относно начина, по който се финансира СЕМ е вярно.

Това обяви пред bTV председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева по повод критичния доклад на ЕК.

В доклада е записано, че СЕМ няма достатъчно средства, за да изпълнява ефикасно задачите си.

Последните години съветът се е превърнал в един конюнктурен орган, който вече не може да си изпълнява задълженията и по закон. Ние не можем да наблюдаваме телевизиите и радиата, и да ги контролираме, защото нямаме техническата възможност за това, обяви Жотева. 

Борисов: Докладът на ЕК ни посочва как да бъдем отличници

Борисов: Докладът на ЕК ни посочва как да бъдем отличници

Премиерът благодари за препоръките на ЕК

От СЕМ са изпратили през август писма до председателя на Народното събрания Цвета Караянчева, до премиера Бойко Борисов, до новия финансов министър Кирил Ананиев молба за помощ за осигуряване на нужната техника. В писмата са предупредили, че няма да могат да наблюдават медиите дали спазват закона по време на избори.

Нито една институция не е реагирала на писмата.

Ние не можем да правим записи, за да видим какво се случва в ефир. Молим телевизиите да ни дадат запис, за да ги санкционираме, обясни председателят на медийния регулаторен орган.

За становището на ЕК, че липсва прозрачност за собствеността на медиите и някои политици притежават медии, Жотева коментира, че в Европа все още не се е състоял дебатът дали политици могат да притежават медии.

Само в Малта е забранено медиите да са собственост на политици, допълни Бетина Жотева.