Парламентът прие на второ четене без дебати Закона за противодействие на тероризма. Вчера проектозаконът бе приет на първото четене в пленарна зала.

Три нива на заплаха от тероризъм приеха депутатите в закона

Три нива на заплаха от тероризъм приеха депутатите в закона

Антитерористичният закон почти мина на второ четене

Депутатите определиха правилата за провеждане на антитерористична операция. В документа е записано и при какви условия се въвежда извънредно положение. В зоната на антитерористичната операция ще могат да се ограничават отделни права на гражданите чрез прилагане на мерки и временни ограничения.

Медиите при ще трябва да предават незабавно и без изменение информация, необходима за осведомяването на обществеността, ако това е поискано от ръководителя на операцията.

Информацията, която ще разпространяват медиите по време на антитерористична операция, не трябва да разкрива специални техники и тактики, не бива да издава самоличността на лицата, участващи в операцията. В нея не бива да присъстват данни, които могат да попречат на операцията или да застрашат живота и здравето на хората, които я извършват.

При гласуване на преходните и заключителните разпоредби, депутатите приеха и промени в няколко други закона. В Закона за ДАНС беше записано, че органите на агенцията ще могат да задържат лица. Разписани са случаите, при които може да става това. Депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов възрази срещу възлагането на полицейски правомощия на ДАНС.

Удължават се сроковете за прилагане на СРС. Според промените в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС) при случаи на тероризъм, председателят на Специализирания наказателен съд или оправомощен от него зам.-председател ще издава разрешение за използване на СРС. Според депутата от левицата Иван Иванов с тези нови разпоредби се отваря широко вратата за подслушване.

До 10 предплатени карти може да има един потребител. Това бе разписано в Закона за електронните съобщения. Операторите ще са длъжни да информират потребителите си на предплатени телефонни услуги за новата разпоредба.

От 500 до 2000 лв. или с имуществена санкция от 3000 до 10 000 лв. ще се наказват лица, които нарушават закона. Длъжностно лице, което не изпълни задължение, възложено му с този закон или с издаден въз основа на него подзаконов нормативен акт, ще се наказва с глоба от 1000 до 5000 лв.

Припомняме, според Закона за противодействие на тероризма има няколко степени на заплаха. Те ще се определят от ръководителя на Националния оперативен щаб в лицето на министъра на вътрешните работи.

Ниско ниво на заплаха - "Трето ниво", при което има налична информация и събития, които предполагат оценка за ниска вероятност за извършване на терористичен акт.

При "Второ ниво" или високо ниво на заплаха има значителен брой елементи на заплаха в страната или в непосредствено съседство и е налице реален риск от извършване на терористичен акт.

При третото най-високо ниво на заплаха - "Първо ниво", всички елементи на заплаха са налични в страната или в непосредствено съседство и е налице висок риск от извършване на терористичен акт.