Депутати са притеснени за бъдещето на жп линията Видин – Медковец. Гроздан Караджов обяви на брифинг в парламента, че Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) създавала проекта за модернизация на жп трасето. Не се търси допълнително финансиране, алармира той.

Този сериозен инфраструктурен жп проект е национален приоритет, подчерта на свой ред и Вили Лилков. Модернизацията на трасето било залегнало във всички стратегически наши документи, НКЖИ се е отказала от този проект, коментира Лилков. В момента обаче 12 млн. лева са изхарчени за проектиране.

Лилков предупреди, че Румъния и Турция модернизират жп линиите си и според него ако не реализираме проекта, ще останем извън модерните жп трасета. Той настоя транспортният министър Ивайло Московски да реализира проекта.

405 млн. евро е стойността на проекта, като 85 % са грант. 60 млн. евро ние трябва да осигурим от националния бюджет.

Депутатите предупредиха, че ако се реализира този проект, ще постъпят огромни приходи за страната ни от транспортни такси. Ако трасето не се модернизира пък според тях има опасност най-западналият регион в България да не получи развитие.

Правителството да реализира този проект, настоява още Вили Лилков.