МВнР има намерение да препрати позицията на Българска академия на науките до Руския културно-информационен център.

Изцяло подкрепяме позицията на Българската академия на науките (БАН) и на редица български учени - историци и езиковеди, които се изказаха по тази тема, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Ако целта е била да провокира реплика и дуплика това няма да стане, заяви още външният министър, потвърждавайки позицията на заместника си Георг Георгиев, който определи ситуацията като шеговита

Шеговита била ситуацията със "славянските учители" Кирил и Методий

Шеговита била ситуацията със "славянските учители" Кирил и Методий

Според Георг Георгиев ако целта е била провокация, то тя не е постигната

Припомняме, тази сутрин Българската академия на науките реагираха с недоумение на подмяната на историческите и езиковите факти, известни на цялата славистика по света, включително и на руската. Академиците се позовават на такива известни руски учени като Лихачов, Раля Цейтлин и др., включително и на официалния протокол на дискусия от 1985 г., в чието заключение се казва, че: народната основа на езика на Кирило-Методиевските преводи се явява солунският диалект на българския език през IX век; eзикът на преводите в произведенията на Преславската и Охридската школа е старобългарският литературен език; и езикът на Кирило-Методиевските паметници е изиграл огромна роля в културния живот на другите славянски народи и във формирането на техните литературни езици.

БАН оспорва тезите от руската изложба с признание на съветските академици

БАН оспорва тезите от руската изложба с признание на съветските академици

Със странни твърдения се прави опит да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело

Поводът е изложбата на Руския културно-информационен център в София за 24 май, представяща братята св. св. Кирил и Методий като "реформатори на славянската азбука", "създатели на църковнославянския език" и "първи разпространители на грамотността и просветата в Русия". 

Последва е друга провокация - този път директно от Москва и думите на руския патриарх Кирил в проповедта му за 24 май, в която не се споменава нито веднъж, че двамата братя са сътворили глаголицата, както и приноса на България за утвърждаването и разпространението й. Кирил и Методий са определени като славяни, а дейността им само сред славянските народи. 

Припомняме, преди година Руският културно-информационен център в София предизвика и друг скандал с изложбата си за 9 май, планирана да бъде под надслов "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". Тогава българското външно министерство посъветва руската страна да се откаже, тъй като проявата подкрепя "съмнителна историческа теза" и представлява "намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни".

Кирил Топалов: Как Кирил и Методий са създали азбука за език, който го няма - славянски

Кирил Топалов: Как Кирил и Методий са създали азбука за език, който го няма - славянски

Това е недопустима фалшификация и гавра с българския принос