Като "шеговита" определи зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев ситуацията с думите на руския патриарх Кирил, че Кирил и Методий са "славянски учители"?

Това бе поредната руска провокация с просветители светите братя Кирил и Методи, техния произход и дело, след като Руския културно-информационен център подреди изложба преди празника, в която Кирил и Методий са посочени като създатели на църковно-славянския език и първи разпространители на грамотността и просветата в Русия.

Проповедта си за 24 май ръководителят на Руската православна църква патриарх Кирил започва с поздрав за двойния празник - Великденската неделя и спомена за светите равноапостоли Кирил и Методий, "словенски учители".

Проповедта е публикувана и на официалния сайт на Московската патриаршия и в нея не се споменава нито веднъж дори, че двамата братя са сътворили глаголицата, както и приноса на България за утвърждаването и разпространението й. Кирил и Методий са определени като славяни, а дейността им само сред славянските народи.

Кирил Топалов: Как Кирил и Методий са създали азбука за език, който го няма - славянски

Кирил Топалов: Как Кирил и Методий са създали азбука за език, който го няма - славянски

Това е недопустима фалшификация и гавра с българския принос

Според коментара на Георг Георгиев България никога не си е мълчала до този момент и неведнъж е реагирала много остро. Самата българска дипломация е по-стара, 1300 години, от много от държавите, които се опитват да ни провокират, коментира Георг Георгиев.

"Смятам, че за 1300 години сме се научили как да реагираме на такива "шеговити", бих казал ситуации", посочи Георгиев, според когото истината е изказвана многократно и много добре от експертите и историците. В момента МВнР няма да може да каже нищо ново по темата.

Ако някой се опитва да провокира България и българската дипломация, това няма да стане. А ако целта е била провокация, то тя не е постигнала своя резултат, категорично заяви Георг Георгиев, от което стана ясно, че официална позиция на МВнР явно няма да последва.

Преди година Руският културно-информационен център в София предизвика и друг скандал с изложбата си за 9 май, планирана да бъде под надслов "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". Тогава българското външно министерство посъветва руската страна да се откаже, тъй като проявата подкрепя "съмнителна историческа теза" и представлява "намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни".