Членството ни в Шенген не е право, а задължение. Там има определени условия, които трябва да се покрият, България ги е изпълнила. Сега се решава дебата за бъдещето на ЕС. Неучастието ни в Шенген и в Еврозоната, ни изтласква в периферията. От тази гледна точка неприемането на България в Шенген би било неуспех.
Това заяви пред БНТ проф. Любомир Кючуков - бивш зам.-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения.

Румъния не иска Шенген, а еврозоната

Румъния не иска Шенген, а еврозоната

Букурещ трябва да извърши реформи

Заедно с него в дискусията за Шенген участваха и директора на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева и председателя на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов.

Кючуков се съгласи с мнението на Весела Чернева, че ако България и Румъния влязат в Шенген и със сухопътните си граници, тогава се поставя въпроса през призмата на мигрантския натиск.

ЕНП ни подкрепя за Шенген и еврозоната

ЕНП ни подкрепя за Шенген и еврозоната

Антонио Лопес изрази и подкрепа за Борисов преди вота на недоверие…

Според Весела Чернева темата за Шенген трябва да е гледана много силно през призмата на националния дебат - има страни, като Холандия, например, съмненията за България продължават да стоят. Германия беше в този лагер, допълни Чернева.

Соломон Паси: ЕС не изпълнява ангажимента си към България като ни спъва за Шенген

Соломон Паси: ЕС не изпълнява ангажимента си към България като ни спъва за Шенген

Липсата на посока най-много влияе на Европа

Не говорим за пълно членство в Шенген, а за отпадане през въздушни граници. Членството ни в Шенген по земя и по море би било предимство за граждани от 3-ти страни, не толкова от българските граждани. Натискът от сухопътните граници се очаква да се увеличи, допълни Чернева.

Тя поясни, че България има частичен достъп до ШИС 2 - може да ползва, но не може да променя системата, допълни тя.

Борисов: Западните лидери си измислят причини да не влезем в Шенген

Борисов: Западните лидери си измислят причини да не влезем в Шенген

За действието на големите играчи плащала България

Според Божилов, България и Румъния изпълняват критериите за контрол на границите. От тук натам е въпрос на политическо решение. Трябва да работим на най-различни нива. Европа се преконфигурира. Къде сме ние в този дебат. В кои структури на ЕС ще имаме възможност от взимане на решения, запита той.

За реформата на европейската информационна система истината е, че шенгенската система сега работи наполовина, каза Чернева. Много страни-членки продължават да са свалили шенгенския характер на границите си и ги третират като национални. Възстановяването на шенгенските граници е условие. Ако успеем по време на Българското председателство да съдействаме за промени в системата за миграция и за убежище, това ще промени климата в ЕС. По отношение на границите действията трябва да са наднационални. Как се охранява една морска граница? Охраната на една морска граница е много трудна, допълни Весела Чернева.

И Белгия извади Гърция от Шенген

И Белгия извади Гърция от Шенген

Гръцки евродепутати бяха поканени за паспортен контрол в Брюксел

Според Любомир Кючуков предстои реформа в Шенген и то много сериозна.