Европейският съюз не изпълнява свой ангажимент към България като поставя пречки пред влизането на страната ни в Шенгенската зона. Това коментира пред bTV бившият външен министър в кабинета "Сакскобургготски" и инициатор на приемането на България в НАТО Соломон Паси.

Ние имаме задължение да влезем в Шенген и Европейският съюз да ни приеме. То произтича от договора, който подписахме на 25 април 2005 г.

Тогава срокът за влизане беше 2009 г. За съжаление, договореното не се изпълнява, поставят се нови условия, изкуствени условия пред членството на България в Шенген, каквито не могат да бъдат поставени според този договор. Това, което се случва е, че ЕС не изпълнява свой ангажимент към България, заяви Паси.

Без Шенген и Еврозоната оставаме в периферията на ЕС

Без Шенген и Еврозоната оставаме в периферията на ЕС

Предстои реформа в Шенген и то много сериозна, убеден Любомир Кючуков

Той е позитивно настроен, но според него чисто тактически влизането ни в еврозоната ще улесни влизането в Шенген. Той добави, че вярва, че българското европредседателство ще бъде успешно и ще е допълнителен аргумент.

Проблемът е, че не са назовани конкретни обективни условия. Затова тук може вече да се прилага и тактика на преговорите, посочи той. И даде пример със стремежа на холандския премиер Марк Рюте към поста председател на Европейския съвет.

"Може например България и Румъния съвсем спокойно да му кажат: "Ние ще направим всичко, което е по силите ни, да блокираме твоята кандидатура, ако ти блокираш нашата кандидатура за Шенген". Понякога в дипломацията се предприемат и такива стъпки", каза Паси. Като бивш външен министър той добави, че има доверие в българската дипломация.

Македония си е македонска, с това трябва да се примирят всички страни на Балканите. Имаме нужда от Македония в ЕС и НАТО и Западните Балкани да престанат да бъдат проблем, добави той.

Популизмът пречи на развитието на Европа, смята Паси.

Относно думите на Тома Томов, че предстои нова студена война. "Студената война имаше кратък ауфтаг по времето на Горбачов и Елцин, след което се възвърна в своите обичайни размери", каза той.

По думите на Соломон Паси не Студената война е това, а липсата на посока най-много влияе на Европа.