Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията съзира рискове в промените в Закона за електронните съобщения. В студиото на БНТ той очерта две основни теми, коментирани от специалисти в различни области.

Припомняме, че миналата седмица депутатите приеха промени в Закона за електронните съобщения, които позволяват да се слушат и потенциални жертви на отвличане, когато има обосновано предположение за това.

Относно неясното понятие „обосновано предположение”, Безлов посочи, че не е ясно точно кои тежки престъпления включва то. Той изрази надеждата си между първо и второ четене на закона да има някакво развитие в това отношение.

Скандал в НС заради подслушването на потенциални жертви на отвличане
Обновена

Скандал в НС заради подслушването на потенциални жертви на отвличане

Депутатите гледат промените в Закона за електронните съобщения

Регистрацията, т.е. контролът на данните, е другата повдигана от експертите тема. Трябвало да има т.нар. журнал какво се случва с тези данни, кой ги е поискал и т.н.

Тихомир Безлов смята, че в един от проблемите в момента е, че тази информация е силно разпръсната. При злоупотреба от страна на служебното лице трябва да се търси то с какво е проследило информацията. Причината е, че има много оператори на трафични данни.

Безлов подчерта още, че големият проблем е, че тази зона е класифицирана и това означава, че с това не могат да се занимават външни лица. По думите на Тихомир Безлов би трябвало процесът да се контролира от независима структура извън МВР и специалните служби.