Пунктовете за изкупуване на метали от 2 300 в момента ще бъдат редуцирани до 200-300.

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов след днешното заседание на МС по повод правителственото решение за по-строги правила, при които ще се търгуват отпадъци от черни и цветни метали.

Той обясни, че пунктовете за изкупуване ще бъдат изведени от жилищните квартали и ще бъдат ситуирани само в индустриалните зони на съответното жилищно място. На всеки пункт ще има монтирани камери и дейността ще се контролира с 24 -часово видеонаблюдение. Записите ще се пазят за срок от една година.

Физически лица няма да могат да продават жп релси и електропроводници. Това предвиждат промени в Закона за управление на отпадъците, обсъдени днес на заседание на кабинета.

Търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали ще се извършва само при налични сертификати за произход на метала и сключен писмен договор. Това се отнася за всякакъв вид и размер кабели и електропроводници, елементи от жп вагони и локомотиви, жп релси, капаци на шахти и др.

По-строги наказателни санкции за нарушителите има в НК. За търговска дейност с метални отпадъци без лиценз или в нарушение на лиценза в момента наказанието е до 5 години лишаване от свобода и глоба от 1000 до 20 хил. лева.

Кабинетът обаче е строг - предложението е санкцията да стане от 1 до 5 години затвор и глоба от 5 000 до 100 000 лева. Официалната полицейска статистика регистрира бум на кражбата на метали през последните години.