От 1 януари всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години имат право на нов вид месечна финансова подкрепа. Над 600 000 души са с и над 50% увреждания. Това стана ясно от брифинг на социалния министър Бисер Петков по изпълнението на законодателството за хората с увреждания.

Размерът на финансовата подкрепа зависи от степента на увреждането и е обвързана с линията на бедността, която сега е 348 лева и всяка година ще се увеличава размерът на помощта.

Социалното министерство не срещнало подкрепа за битката с фалшивите ТЕЛК-ове

Социалното министерство не срещнало подкрепа за битката с фалшивите ТЕЛК-ове

Медицинската експертиза се нуждае от подобрение, смята Бисер Петков

Помощта е процент от линията на бедност в зависимост от степента на увреждане. Хората с 50% и над 50% инвалидност трябва да подадат заявление в дирекцията за Социално подпомагане не по-късно от 31 март 2019.

До 31 март подкрепата ще се отпуска без индивидуална оценка, поясни министърът. Иначе по закон ще се отпуска след индивидуална оценка. Наредбата обаче още не е готова. Това ще стане от 1 април.

Проблемът с болничните - сложен като ТЕЛК-овете

Проблемът с болничните - сложен като ТЕЛК-овете

Бизнесът не иска да плаща първите три дни от болничните

Бисер Петков увери, че няма да има хора, лишени от финансова помощ. Човекът, който получава до момента по-ниска подкрепа, ще получи по-висока финансова подкрепа.

Тези, които пък към момента получават по-висока, ще запазят размера на помощта.

50 336 лица за периода 1-21 януари са подали заявления за финансова подкрепа, стана ясно още от думите на министъра.

В най-лошият случай подкрепата ще е със 134 лева повече, както обясни Петков. Изплащането ще става по избран от лицето начин-по банков път или през пощенските клонове. Огромна е работата на социалните служби, по мнението му.

Мая Манолова: Администрацията бламира реформата за хората с увреждания

Мая Манолова: Администрацията бламира реформата за хората с увреждания

Омбудсманът не потвърди да е търсена от БСП за кандидат-кмет на София

"Не приемам да се обвинява администрацията за безхаберие, за мудност и бойкот", изтъкна социалният министър, в отговор на думите на омбудсмана Мая Манолова вчера, че администрацията бламира реформата за хората с уврежданията.

Според Петков това категорично не отговаря на истината. Над 25 550 души ще получат подкрепа на социални асистенти и домашни помощници.