По данни на Агенцията по заетостта за месец май безработицата е 5,3 %, като това е най-ниският процент безработица регистриран, откакто е създадена агенцията. Това заяви пред bTV министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

175 000 се регистрираните безработни, а тенденцията за намаляване на безработицата се увеличава, подчерта Бисер Петков.

По отношение на данните, че българите заминават да работят в чужбина, а молдовци идва за сезонна работа в страната ни, министърът посочи, че над 8600 са регистрираните сезонни работници до средата на юни, като те са от 35 държави.

На въпрос до кога ще сме свидетели на феномена "работещи-бедни", той заяви, че с ръста на минималната работна заплата този феномен се ограничава.

Агенцията по заетостта отчете най-ниската безработица в историята си

Агенцията по заетостта отчете най-ниската безработица в историята си

През май регистрираните безработни са били 175 399 души

Министърът коментира и разликата в заплащането между България и Гърция, като заяви, че това се основава на миграцията. По думите му през последните 1-2 години има сближаване на доходите ни с други европейски държави.

Във връзка с увеличаването на тавана на пенсиите той поясни, че 43 000 пенсионери ще бъдат получат пълния си размер на пенсиите. 

До момента те са били ограничени на 910 лв., като е предвидено те да станат 1200 лв.

По думите на министър Петков от 1 юли се очаква увеличение на пенсиите с 5,7%, като хората ще имат възможност да избират по коя от двете формули да им бъде изчислявана пенсията.

Този избор ще бъде възможен до 2021 г., уточни Петков.

Дават допълнително 277 млн. лв. за увеличение на пенсиите

Дават допълнително 277 млн. лв. за увеличение на пенсиите

Над 2 130 000 пенсионери ще получат увеличение с 5,7% от 1 юли

За законът за личната помощ и забележките отправени от омбудсмана Мая Манолова, той отбеляза, че допуска, че има пропуски в Агенциите по социално подпомагане.

Към 15 юни над 65 000 са подали заявления за индивидуална оценка, като в 3400 от тях е заявена помощ за личен асистент, поясни Петков.

Той подчерта, че за има един човек право на лична помощ той задължително трябва да премина през индивидуална оценка на потребностите му.

Социалният министър изтъкна за пореден път, че Стратегия за детето няма. Имало е проект, но работата по него е окончателно спряна.

Според него много важно е в обществото да има съгласие какви политики за децата трябва да се следват и как да се подкрепят семействата.

Близо 31 000 са подадените заявления за индивидуална оценка на хората с увреждания

Близо 31 000 са подадените заявления за индивидуална оценка на хората с увреждания

От 1 април започна индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания