До 8 май са подадени 30 754 заявления за индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания. От тях 926 са заявленията, в които е заявена индивидуална оценка на потребностите с цел включване в механизма на личната помощ. Тези 962 броя заявления за включване в механизма на личната помощ касаят 62 деца и 864 възрастни хора.

Данните представи социалният министър Бисер Петков на брифинг, посветен на новото законодателство на хората с увреждания и в отговор на днешния протест на хора с увреждания пред министерството.

Хора с увреждания: Затворническите униформи ни се продраха

Хора с увреждания: Затворническите униформи ни се продраха

По думите на един от протестиращите нищо не се е променило със закона за личната помощ

На въпрос как би коментирал днешния протест на хората с увреждания срещу Закона за личната помощ, Бисер Петков заяви, че не вижда защо недоволството срещу приетия Закон за личната помощ е насочено към Министерство на труда и социална политика, след като министерството не е автор на закона и не го е внесло в Народното събрание.

По думите му има различни концептуални виждания как да бъде регламентирана личната помощ, но тя е била регламентирана като асистентска подкрепа и услуга.

От 1 април започна индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания. Агенцията за социално подпомагане (АСП) направи необходимата организация, процесът по подаване на заявленията да протича нормално, обясни още Петков.

В срок са подготвени формулярите за заявления, самооценките и към днешна дата са изготвени 214 оценки от тези, които са заявили лична помощ.

"Индивидуалната оценка на потребностите има комплексен характер и за да може хората с увреждания да получат и да упражнят права, би трябвало да преминат през нея", посочи той.

Патронажна грижа за 17 000 души осигуряват в 15 общини

Патронажна грижа за 17 000 души осигуряват в 15 общини

Договорите подписаха кметовете и зам.-министър Русинова

Социалният министър припомни вече приетите закони за хората с увреждания и посочи, че увеличената месечна финансова подкрепа на хората с трайни увреждания е разширила обхвата на хората, които могат да я получават. Бисер Петков се надява, че чрез законите за хората с увреждания да се даде една правна рамка на специфичния сектор, както и насърчавания на хората.

За месец март е изплатената месечна финансова подкрепа на 640 000 хора с трайни увреждания.

По отношение на Закона за личната помощ от 1 септември започва да се предоставя и финансира личната оценка за хората с увреждания. Социалният министър изтъкна, че трябва да се разработи и подготви подзаконова нормативна уредба за прилагане на наредба за включване в механизма за реда на личната помощ. Чрез индивидуалната оценка да се определя потребността от лична помощ на хората с увреждания.

Във връзка със Закона за социалните услуги, който трябва да влезе в сила в началото на 2020 г., Бисер Петков заяви, че той улеснява ползването на правата и способства повишаване качеството на живота на хората с увреждания. Освен това законът предотвратява социално изключване, което е основен риск за хората с увреждания.

Над 45 млн. лв. са предвидени за мобилните интегрирани здравно-социални услуги, които са за до около 17 000 хора с увреждания или възрастни хора, с невъзможност за обслужване. Осигурена е заетост на над 9 000 хора с трайни увреждания от общини и частни работодатели. Социалният министър се надява, че все повече хора с увреждания ще бъдат подпомогнати и интегрирани чрез заетост в обществото.

Бисер Петков похвали политиката на правителството за хората с увреждания да се осигури устойчивост на услугите в домашна среда, които преди това са били финансирани по различни проекти - Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".