В 15 общини ще се предоставя патронажна грижа по програмата "Развитие на човешките ресурси". Едногодишните договори с кметовете на общините подписа зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Очаква се най-малко 17 000 потребители за 1 година да получат медицинска грижа по домовете си. Програмата е за 47 милиона лева.

129 души са обслужени по проекта в община Благоевград, 495 - във Варна. Сред останалите общини, които са се включили в подкрепата на нуждаещи се, са Банско, Пловдив, Хасково, Елин Пелин, Луковит, Бургас, Средец, Перник.

"Нашата амбиция е с тази европейска солидарност да можем да променим живота на хората в България - хората с увреждания и самотно живеещите хора. Подобни усилия ще надградят усилията на министерството", заяви Русинова.

Виждаме нуждата, а и интереса на общините към Патронажна грижа

Виждаме нуждата, а и интереса на общините към Патронажна грижа

Създаването на такъв тип здравно-социални грижи считаме, че ще подпомогнат много хора, които живеят самотно

353 милиона лева са отделени в рамките на различни проекти, които да подпомогнат хората увреждани, подчерта социалният зам.-министър.

287 милиона лева са отделени за изпълнение на плана за дългосрочна грижа, за да се закрият поетапно някои от най-тежките институции са възрастни хора.

Вярвам, че тези пилотни проекти ще бъдат добър пример, за да покажем, че Законът за социалните услуги може реално да бъде прилаган, очаква зам.-министърът. В него по думите ѝ за пръв път се показва какво означава интегрирано предоставяне на услуги. Тя предполага, че програмата ще бъде трудна за изпълнение, защото е нова за всички участници. Ще си струва усилието за модерна и полезна услуга, смята Русинова.

Част от медицинските кадри са голямо предизвикателство, но методологията дава гъвкавост на общините, защото някои от потребителите няма да се нуждаят от медицинска помощ. Ограничение има в стойността на разходите за един човек. В рамките на година те са 2016 лева. Пред общините стои въпросът какви възнаграждения да определят за наетите медицински работници и болногледачи.

Близо 31 000 са подадените заявления за индивидуална оценка на хората с увреждания

Близо 31 000 са подадените заявления за индивидуална оценка на хората с увреждания

От 1 април започна индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания

От здравното министерство ще проверяват качеството на услугата. За превенция на злоупотреби ще следят експерти на местно ниво и централно ниво, Агенция Одит на средствата, Сертифицирания орган към Министерство на финансите и ЕК. Така на практика непроверени проект почти не остава, посочи Русинова.

Хора с увреждания: Затворническите униформи ни се продраха

Хора с увреждания: Затворническите униформи ни се продраха

По думите на един от протестиращите нищо не се е променило със закона за личната помощ

Тя коментира и днешния протест на хората с увреждания с искания за промяна в Закона за личната помощ. Всичко, което сме градили с години в министерството, не е достатъчно, но не е и малко, посочи Русинова. Правното предизвикателство е да продължим да се борим с обществената подкрепа и приемането на хората с увреждания.