Една от задачите в Министерство на труда и социалната политика беше именно да се подготви изплащането на пенсиите от т.нар. втори стълб. Още през ноември миналата година е внесено предложение, няма информация какво се случва с него в момента.

Това стана ясно от думите на предишния социален министър от правителството на Бойко Борисов Бисер Петков.

И до този момент не е ясно как ще се изплащат вторите пенсии, но Бисер Петков не мисли, че социалният министър има някаква вина. Нужно е да се направят законодателни промени и трябва да бъдем честни към хората, заяви Бисер Петков. Намерението да се даде допълнителен срок за избор и прехвърляне на осигурителните партиди към НОИ не е радикално решение и не решава дългосрочно проблема на гражданите, които ще се пенсионират. Въпреки това Бисер Петков подкрепя решение за допълнителен прозорец, тъй като е трудно 5 години преди пенсиониране да се направи преценка. Въпросът е държавата да даде гаранция, че гражданите няма да бъдат ощетени.

Бисер Петков отказа да коментира поисканата му оставка от преди година, само посочи, че самият той е бил близо до това решение, заради усещането, че няма подкрепа на провеждането на някои политики. Петков отказа да коментира думи на премиера Борисов и няма контакт в момента с него. "Не съм аз, който ще давам оценка на работата на Деница Сачева, но за да не ме обвините, че бягам от отговор, ще кажа, че в екстремната ситуация се справя добре."

За минималната пенсия:

Повишаването на минималната пенсия е необходимо, обясни Бисер Петков. А и очаквано с оглед обещаното от малкия коалиционен партньор - Обединените патриоти.

Бисер Петков обаче предупреди, че много лесно се дебалансира системата, а така се и демотивират хората да се осигуряват. Това е капанът на ефекта на границата, тъй като ще се получат несправедливи пенсии - едни пенсионери ще получат 10% увеличение, а други значително по-малко.

1/3 от пенсионерите в момента получават основна пенсия. Ако минималната пенсия стане 300 лв., повече от половината пенсионери ще получат такава, посочи Бисер Петков.

За детските надбавки за всички

Бисер Петков има принципно положително отношение към тази мярка, тъй като в последните години прагът за получаване на тези надбавки не се е променял и обхватът се е ограничавал непрекъснато. "Моето мнение е, че повечето семейства със средни доходи ще усетят тази надбавка." Според бившия социален министър е обаче важно държавата да се обърне с лице към всички родители и така да формира политиката си за подпомагане на семействата - дали ще бъдат безплатни детски градини, както предложи друг негов колега, Ивайло Калфин, или пък варианти за отстъпки при данъчното облагане, както предлагат от ДБ. Във всеки случай това трябва да се усети от хората, посочи Бисер Петков.

Бившият министър коментира на кратко и темата за измамите, които се правят чрез ТЕЛК-решенията. Според него има периодичност в повдигането на темата, може би чисто политически мотивирано, но все някога ще се стигне и до решение.