Регистрацията на търговската марка "Движение Трети март" противоречи на два закона, (КТ) и морала. Това се посочва в позиция бившия председател на Патентното ведомство Таня Найденова, изпратена на пощата на news.bg.

Тя отбелязва, че марката е получила регистрация от Патентното ведомство на 5 декември 2023 година, а документите са подадени от Весела Лечева още на 4 август 2023 г. Според Найденова регистрацията, която се обсъжда масово в публичното пространство през последната седмица, може да се разглежда като нарушение на КТ, два закона, на практиката и морала.

Тя посочва, че датата 3 март е записана като национален празник в чл. 154 от Кодекса на труда. Таня Найденова изтъква, че националният празник е най-важният официален празник на всяка държава, чества се тържествено на дата, която обикновено има най-важно значение в историята на нацията и държавата, като той е на всички граждани.

Николай Денков не е чел в доклади за потоците пари към президентството

Николай Денков не е чел в доклади за потоците пари към президентството

Никога от страна на ПП и ДБ не е отправяно предложение към Румен Радев

Уволнената през 2022 г. шефка на Патетното ведомство заявява, че решението за регистрация на марка "Движение Трети март" е взето в противоречие със Закона за търговските марки и промишлени образци и Закона за марките и географските образци.

По думите й в архива на Патетното ведомство от 2014 година е отбелязано, че Николай Бареков е поискал регистрация на същата марка, но е получил отказ заради противоречие на Конституцията и закона. "Сега се регистрира на същото основание. Как се е изменило тълкуванието на тези разпоредби от 2014 година насам, когато е спрян опит за регистрация на "Коалиция Трети март", пита Найденова. Тя обяснява, че съгласно изброените абсолютни основания за отказ от чл.11 ал.1 на Закона за марките и географските образци, знаци, които частично водят до заблуждение, такива, които противоречат на обществения ред и добрите нрави, знаци запазени за използване от държавата (например гербове), публични институции или международни организации, също са изключени от регистрация поради обществен интерес.

"Скандално и неморално е, че регистрираният от Лечева национален празник е подаден от нея да се използва за: услуги за политическо набиране на средства и финансово спонсориране, всякакви видове реклама и комуникации, търговска цел, икономическо прогнозиране, проучване на общественото мнение, консултации човешки ресурси", подчертава Таня Найденова.

Димитър Ганев: Партията на Радев ще се цели в онези 70% негласуващи

Димитър Ганев: Партията на Радев ще се цели в онези 70% негласуващи

Румен Радев ще бъде основен кандидат за политическа алтернатива

Тя посочва още, че настоящият председателят на Патентното ведомство Владя Борисова е назначена на поста още на първото заседание на служебния кабинет на президента Румен Радев през август 2022 година, без институцията да има каквато и да е връзка с провеждането на изборите. Борисова не отговаряла и на изискванията за 10 години трудов стаж в сферата на индустриалната собственост.

"Има обосновани съмнения и за образователния й ценз за заеманата длъжност. В случая възникват някои неизбежни въпроси и съмнения за зависимости и обвързаности, които водят до вземане на нелегитимни решения. Очаквам от обществеността и компетентните органи да се произнесат по казуса с употребата на националния празник за личните цели на Весела Лечева и президента Радев", заявява Найденова.