Ако има нов партиен проект, напр. като "Движение Трети март", в това само по себе си няма проблем, дори напротив - това би било проявление на демокрацията и парламентарната република. Проблемът би бил, ако като лидер, дори и в сянка, на този партиен проект стои президента Румен Радев, най-малкото защото това е нарушение на Конституцията. Ако има партиен проект, трябва да е отделен от Президентството", заяви премиерът акад. Николай Денков.

Той категорично отхвърли твърденията на вицепрезидента Илияна Йотова, която преди дни заяви, че на президента е предлагано да стане част от "сглобката". Това отхвърлиха вчера и Кирил Петков, и Асен Василев. Вчера и лидерът на ГЕРБ не само отрече, но и заяви, че ще търси кой точно е направил такова предложение към Радев, въпреки че април месец 2023 г. лично Бойко Борисов заяви, че е готов да покани служебни министри на Румен Радев в правителството но и получи отговор официално с позиция от президентството.

"Никога, по никакъв начин и по никакъв повод от страна на ПП и ДБ не е отправяно такова предложение. След като Борисов заяви вчера, че и от тяхна страна не е представяно, това означава, че някой си е измислил конкретния сюжет, за да можем сега да си задаваме подобни въпроси", каза Денков.

Борисов търси кои партии са предлагали на Радев да участва в сглобката

Борисов търси кои партии са предлагали на Радев да участва в сглобката

Навсякъде имало корупция, твърди лидерът на ГЕРБ

Другите сюжети, които коментира премиера, опираха но функционирането на държавата на ниво правосъдие и законност.

За твърдението за "потоци пари към президентството", Денков каза, че на този въпрос трябва да отговорят службите. Той не е получавал такива доклади, но припомни думите си и от преди няколко дни, а и от преди месеци, че реално службите не работят на ниво корупция. Конкретно преди дни Денков определи това като "сляпо петно" в службите. "И аз задавам въпроси...", коментира премиерът, който също така поиска оставката на шефа на ДАНС, но не получи указа, а отказа на президента Румен Радев.

За убийството, което се случи вчера вечерта в София, премиерът акад. Николай Денков също бе питан. Премиерът не е запознат с детайли, информиран е от МВР, води се разследване. Николай Денков подчерта обаче, че по всичко си личи, че и това убийство е следствие на неразрешени с десетилетия проблеми в съдебната система.

Убитият „нотариус“ в София заплашвал магистрати

Убитият „нотариус“ в София заплашвал магистрати

АКФ проследяват покушението назад във времето и нагоре в йерархията