Както беше обявено в зала 7 на НДК днес се събраха много представители на левия политически сектор у нас, за да очертаят коалиция или обединение. Повечето от тях бивши членове на БСП, дори лидери и президентът Георги Първанов, който бе посочен и от лидера на социалистите Корнелия Нинова като архитект на политическата формация. Още вчера от социалистическата партия отвориха отново вратата, като поканиха "блудните синове" да се завърнат.

Очевидно има очакване за откровен диалог и конкретни действия. Това заяви социалистът Костадин Паскалев по време на дискусията под надслов "Лява България -идеи, политики, единение". Не станахме газов хъб, но внасяме газ от Гърция, критикува той. По думите му сме с платени, но неполучени самолети. Част от жилищните сгради са санирани, но на завишени цени. Той очерта 12-годишното управление на ГЕРБ, злополучните участия на БСП във властта.

Основният проблем пред нас ще бъде доверието, каза Паскалев. Той се обяви за целенасочена фискална и социална държава и настоява за признаване на истината. По думите му днешната среща е началото на разговора за консолидацията на лявото в България. Това не е учредително събрание, поясни още Костадин Паскалев.

Валери Жаблянов, бивш депутат от БСП, поиска обединение на левите сили в България. Той е притеснен от все по-растящото притеснение в обществото за бъдещето. Българските граждани с основание са отчаяни, по думите му. В криза днес е пазарното стопанство, предупреди социалистът. В криза се намира политическото представителство на гражданите, смята още той. Събралите се днес били тук, по думите му, за да дадат живец на лявото политическо пространство. Жаблянов се обяви още за защита на парламентарната демокрация.

Мая Манолова изтъкна, че доверието в левицата е в реанимация. Тя се обяви за честен разговор. България е лява, убедена е тя. Днешната среща, по думите й е в правилната посока. Сега трябвало да се признаят грешките. "Докъде стигна лявото", попита тя. Лявото е в кома, подчерта Манолова. Лявото коленичило пред ГЕРБ и ДПС. Няма каузи, няма идеи, каза още тя. Необходим е рестарт на лявото, убедена е Манолова. За нея лявото трябва да се консолидира в един общ ляв проект. Даже Манолова има готово име за лявото обединение.

Георги Първанов си спомни, че в тази зала (зала 7 на НДК) през 2001 подписал документа за нова левица. Той изрази разочарованието си, че не всички, които са обещали да се включат, са изпълнили заявката си. По думите му важно е да се очертаят параметрите на единението. Според него трансформацията на левицата и единението трябвало да вървят паралелно. Левицата се нуждае от трансформация, каза Първанов. Трябва да намерим конкретни параметри, които са актуални и днес, настоя експрезидентът. Проблем за левицата е тежкият партиен апарат, според него и затова повече дейност трябвало да се даде на местните структури. Трябва да се промени постановката за прекия избор на лидера на БСП, изтъкна Първанов. Това ако не е грешка, не е единственото решение, допълни той. Без обединена, силна левица, ние няма да имаме сериозен успех, убеден е Първанов. В състояние съм да подам ръка и да вървим напред, допълни той. Всички в обединението трябвало да са равнопоставени.

Първанов коментира предложението на Нинова за завръщане в "любимата партия БСП", както сам се изрази. Той припомни, че Националният съвет го е изключил. Дайте да се съберем по пътя, дайте да не се събираме силово, настоя Георги Първанов. Не можел да напусне АБВ и затова настоя за коалиция в ляво. Нямам лични претенции, имам претенции да направим качествено нов субект, изтъкна той.

Това обвинение е нужно на България, смята Донка Михайлова. Тя е разтревожена, че идеята за лявото се е профанизирала.

За Георги Кадиев трябва да се създаде широк ляв фронт за съвместно явяване на парламентарните избори, които наближавали. Той също иска равнопоставеност и партньорство. За БСП това ще е много трудно, тя е свикнала да е мастодонта в ляво, слънцето, подчерта Кадиев. Ако има съгласие за това следващата стъпка е изработване на програма. Също така трябвало да се търси път към БСП, защото ляво обединение без БСП щяло да е слабо.

Участниците в дискусията излязоха с обръщение, в което се казва, че тяхната кауза е солидарността. Рухналото доверие в политика и политици и задълбочаващите се неравенства убиват перспективата за по-добър живот, се посочва в нея. Според текста в декларацията ставаме все по-несвободни и зависими и като индивиди, и като общество.

Левите в дискусията се обявяват за отстояване на свободата и за насърчаване на солидарността. Те се обявяват за широк ляв фронт, "защото социализмът има почва у нас".

Според търсещите ляво обединение България е длъжна да преосмисли своите място и роля в новия свят. Необходими са нови пътища и подходи за сигурност и сътрудничество.

Те се обявяват още за мирни преговори и спиране на войната. Също така декларацията призовава за енергийна и национална сигурност за България, за развитие на газопреносната мрежа, ядрената и зелена енергетика. Трябва да се набележат мерки за трансформацията на икономиката на приемлива социална цена.

Събралите се днес са категорични, че България е страна с огромни неравенства и бедност и има остра необходимост от разгръщането на широко ляво движение и от радикална лява платформа.

Върнете се под крилото на БСП, зове Нинова бивши червени гласове

Върнете се под крилото на БСП, зове Нинова бивши червени гласове

Конгресът на БСП остава февруари месец