Редица видни обществени личности от политическата и съдебната власт, както и представители на бизнеса, са под контрола на Кремъл и обслужват интересите му, въпреки че не застават публично на позиции, поддържани от Москва.

Това коментира пред Нова бившият председател на Комисията по досиетата и ексдепутат Методи Андреев. 

ДАНС: България продължава да е обект на разузнавателен интерес

ДАНС: България продължава да е обект на разузнавателен интерес

През 2021 г. има трикратно нарастване на миграционният натиск към страната ни

Андреев коментира разпространения в сряда доклад на службите за руското влияние у нас, като отбеляза интересен факт - само в сводката на външното разузнаване (Държавна агенция "Разузнаване", ДАР) не е засегнато влиянието на Москва върху процесите в България.

"По-интересно е обаче какво има в секретната част на доклада", подчерта той. Тази секретна част ще бъде разгледана в парламента, както се прави, но отново в секретен режим.

По думите на Андреев твърде много неща са ясни и те са явни само от списъка на партиите, които са се наредили за кандидатстване в парламента.

"В България има огромна мрежа от руска агентура, която е подготвена още в далечните години след 89-та и преди това. Вече агентурата е политическа и икономическа. Агентите са ясни, когато ги чуете как говорят. Какъв е проблемът - кои са агентите за икономическо влияние и кои са агентите за политическо влияние. Това са тежко законспирирани лица", каза Андреев.

Още в началото на перестройката Държавна сигурност е започнала оперативно мероприятие под името "Възраждане", каза Андреев. 

Кои са руските агенти в коридорите на европейските институции

Кои са руските агенти в коридорите на европейските институции

В материала се споменава и сътрудничка на български евродепутат, Ангел Джамбазки отрича

Това оперативно мероприятие е много малко известно, но Андреев бил едно от малкото граждански лица, което знае част от ангажираните хора.

"Вие никога не сте ги чували тези хора като обявени агенти на ДС", посочи той и обясни, че една от версиите е, че тези хора, заедно с архивни документи, са изнесени в Русия, в момента работят тайно, когато пожелае Русия.

"Там има премиери от Прехода, там има главни прокурори, там има министри, там има висши магистрати, там има много известни бизнесмени", каза Андреев. 

И бивши агенти на ДС ще могат да оглавят КПКОНПИ

И бивши агенти на ДС ще могат да оглавят КПКОНПИ

Кандидатите няма да представят и документ за психическа годност

По подобен начин стояла ситуацията и с политическите партии, като освен тези, които заемат проруски позиции, имало и формации, защитаващи руските интереси, за които никой не би си помислил, изрази и друго предположение бившият депутат.