Бившето ръководство на ВМЗ реагира на вчерашните изявления с обвинения от страна на ДКК. Спорът между бивше и настоящо ръководство се води от повече от месец.

В позицията си Иван Иванов заявява, че обвиненията срещу него са политическа поръчка и направени от хора, които не познават завода.

Вчера изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Венцислав Димитров заяви че най-големият проблем на ВМЗ Сопот е смутеният процес за доставка на суровини за възложената продукция и изпълнение на съществуващи договори. Той съобщи за нарушения от страна на предходния изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот.

ДКК: Проблемът на ВМЗ-Сопот - липса на суровина за крайния продукт

ДКК: Проблемът на ВМЗ-Сопот - липса на суровина за крайния продукт

Капацитетът на предприятието е запълнен до края на 2024 г.

Иван Иванов отхвърля обвиненията за проблеми в производството: Производството за юли е с по-голяма продукция от трите месеца, в които служебният министър е бил начело на ВМЗ.

Ръководството е заварило 10 критични доставки на суровини. Ако ги няма - би спряло част от производството. Става дума за голямо разнообразие от продукти, ситуацията е усложнена. От 10 критични доставки са останали 2, и то с решение за тях до средата на септември. По времето на ръководството са били разплатени над 35 млн. лв.", посочват Иванов.

Бившият изпълнителен директор е отворил стола, за да могат работниците да се хранят и се гордее с всяка една социална придобивка за работинците, включително и над 90 диспенсъра за вода в цеховете.

Иван Иванов припомня и че с влизането в сила на новия КТД заплатите са увеличени с 200 лева и ваучерите от 80 на 200 лв. - придобивка, извоювана от министър Корнелия Нинова тогава. Към отпуската на всеки работник е отпуснато допълнително възнаграждение от 150 лева.

Относно строителната програма, ръководството е обсъдило широко с началниците на цехове и синдикатите нуждите от ремонт и е приело програма с ясен регламент. Иван Иванов посочва, че е заварил завода в много лошо състояние - "в технологично отношение ВМЗ е останал в 20 век, при изключително лоши условия на труд". На пресконференция са били показани шокиращи снимки на битови и санитарни помещения, на цехове.

"Лошото състояние на цеховете оказва негативно влияние върху здравето на работниците, мотивацията им, готовата продукция, върху модернизацията и въвеждането на нови технологии. Поради тези причини ремонтните дейности които предприехме са от жизнено важно значение за успешното развитие на ВМЗ" - посочи бившият заместник-изпълнителен директор Георги Цветков.

Иван Иванов казва, че хората, които го атакуват за строителната програма и ремонтите, които е започнал не са влизали в цеховете, те са си разхождали костюмите единствено от портала до директорския кабинет. Работниците, чистосърдечно са признали, че от 20 години не са виждали директор да е влизал в цеховете.

Той също така опровергава твърденията, че за него е била наета отделна и на висока цена къща, която да ползва, като обяснява, че къщата е ползвана от 6 души.

Старото ръководство на ВМЗ - Сопот: Министърът на икономиката иска отмъщение

Старото ръководство на ВМЗ - Сопот: Министърът на икономиката иска отмъщение

Настояват новите шефове продължад програмата за ремонт на завода