Новият кмет на Варна ще подаде ръка на всички в Общинския съвет, които искат да работят за интересите на града. В общинския съвет ще се търси консенсус по важните за Варна въпроси.

Това заяви Благомир Коцев на първия си брифинг като избран за кмет. Той увери, че варненци няма да страдат от политически боричкания.

Коцев представи и избраните за районни кметове Николай Желязков за район "Приморски", доц. д-р Цветнен Цветков за район "Одесос", както и общинските съветници от групата на ПП-ДБ.

Варненският кмет представи отново, но в подробности, своите приоритети за следващите четири години.

Интересите на бизнеса във Варна трябва да са в унисон с интересите на хората, убеден е Коцев. Той ще следи бизнес интересите да не се поставят пред тези на общината.

За Аспаруховия мост кметът отново обясни, че има отделен ресурс от МРРБ за проектиране и ремонт на съоръженията от 7 до 11 включително през 2024 година. По този казус и тръбата във Варненското езеро Коцев ще проведе среща с регионалния министър.

Сред първите ангажименти на варненския кмет ще бъдат условията в училищата и заведенията от болничната и доболничната помощ. Той заяви, че ще мобилизира ресурса на общината в осигуряването на европейски средства от ПВУ и структурните фондове за подобряването на материалната база и оборудването в училищата и детските градини.

Третият му личен ангажимент в първите дни след изборите ще е сигурността в града и изграждането на център за градска сигурност и видеонаблюдение. В тази връзка Коцев ще проведе среща и с новия кмет на София - Васил Терзиев, за да обсъдят добрите практики за дигитализация, които са залегнали и във визията за столицата.

Също така Коцев обясни, че вече е сформирал екип за работа по Бюджет 2024. Според него може да се мисли за децентрализация на районните кметове и те да имат бюджети за неотложни дейности.

Ще има промени в структурата на заместник-кметовете, обяви Коцев. Сред новите ресори, които се предвиждат, са заместник-кмет по морските въпроси и заместник-кмет по европейските средства.

Коцев бе категоричен, че чистка в администрацията няма да има и всеки служител, който иска да работи за интересите на Варна, ще започне със 100 % доверие от страна на кмета.

Приоритет за Коцев е също подготвянето на визиите за зелените паркове по квартали, подобряването на сметоизвозването и чистотата в града, почистването на Морската градина и ефективността на градския транспорт.

Относно синята зона в неделя Коцев заяви, че ще постави въпроса за обществено обсъждане. Има различни групи - на живеещите в центъра и на идващите в центъра през почивните дни, които трябва да паркират някъде. Нека хората решат с обществено обсъждане как да процедираме по този въпрос, заяви той.

На въпрос за колите в Морската градина, той отговори, че първо ще се работи по приобщаването на местност "Салтанат" към историческото ядро на Морската градина. Коцев ще работи и за поетапно ограничаване на достъпа на автомобили, като крайната цел е те да се спрат изцяло, като се изгради буферен паркинг на мястото, което е било предвидено още в миналото за паркинг - по протежението на спирка "Акациите". От утре започваме тези разговори, подчерта Коцев.

Варна избра Благомир Коцев

Варна избра Благомир Коцев

Към 06:00 и при обработени 100.00% СИК протоколи в OИК

На въпрос за промени в ОУП той каза, че му предстоят срещи и че това е дълъг административен процес, но философията ще е в повече зелени площи и по-малък интензитет на презастрояването.

Ще търсим баланс и хармонична среда за хората, както и качествена инфраструктура и комуникации, подчерта Коцев. За стадион "Варна" той посочи, че ще се запознае с договора и предстоят разговори за ускоряване на строителството.

Коцев разясни още, че заместник-кметът с ресор "Строителство" ще има за задача бързото приключване на ремонтите, които затормозяват града.

Попитан за Атракционната зона на пристанището, той отговори, че според него тя трябва да се даде за стопанисване от общината и че самият той не одобрява вида на зоната в момента.

Като първа задача на заместник-кмета по общинска собственост Коцев посочи анализ на площите, които да се превърнат в паркове и зони за спорт и отдих в кварталите на Варна.

Първият приемен ден на кмета ще бъде обявен веднага след заклеването ми като кмет, каза Коцев и посочи, че ще има редовни брифинги за медиите и мобилни приемни по кварталите както негови, така и на администрацията му.

Благомир Коцев печели доверието на варненци с приемен ден

Благомир Коцев печели доверието на варненци с приемен ден

Варна тръгва по нов курс, убеден е новият кмет