Участието на България в Европейската политика за сигурност и отбрана обсъдиха министърът на отбраната Веселин Близнаков и директорът на Военния секретариат на Европейския съюз генерал-лейтенант Жан-Пол Перюш. Разговорите се състояха днес в Министерството на отбраната в рамките на четиридневното официално посещение на генерал-лейтенант Жан-Пол Перюш в нашата страна.

България ще продължи да участва активно в инициативите на Европейския съюз в сферата на отбраната и сигурността, заяви министър Близнаков и подчерта, че страната ни е фактор на стабилност в региона и поддържа евроатлантическата и европейската перспектива на Балканите.

Министър Близнаков информира госта си, че подготовката на бойната група на Европейския съюз, в която участваме съвместно с Гърция, Румъния и Кипър, върви по график и от юли тя ще бъде в оперативна готовност. Обменени бяха мнения за хода на операция „Алтея" в Босна и Херцеговина, както и за бъдещото участие на страната ни в дейността на Европейската агенция по отбрана.

Генерал-лейтенант Перюш поздрави България за приемането й в Европейския съюз. Той подчерта приноса на страната ни за сигурността на Балканите, които са един от ключовите приоритети за европейската политика за сигурност и отбрана, и приветства участието на България в операция „Алтея" и в бойна група на Европейския съюз.

По-рано днес генерал - лейтенант Перюш се срещна с началника на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков, по чиято покана е визитата му в България. В рамките на посещението си у нас гостът ще посети и Военна академия „Г.С.Раковски", където ще изнесе лекция на тема "Политиката на сигурност и отбрана на Европейския съюз".