Около 48% твърдо ще гласуват на изборите 2 в 1 на 9 юни. Това обяви социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков пред БТВ, който представи проучване на социологическата агенция. Проучването е финансирано и реализирано съвместно с БТВ и "Маркет Линкс". Направено е сред 1004 лица над 18-годишна възраст в периода 23 май-2 юни с пряко стандартизирано интервю чрез анкета.

Той обясни, че през последните два месеца има съживяване към интереса на политиката.

Настройваме се за избори и Живков не би се изненадал да има избирателна активност 42-43%. Повече от българските граждани декларират, че ще гласуват и за предсрочните парламентарни избори, и за европейските избори.

Електоралните нагласи за Народно събрание: ГЕРБ-СДС събира 24.7%, ПП-ДБ 15.4%, ДПС - 12.3%, "Възраждане" - 11.1%, БСП - 7.55%, ИТН - 4.0%. Увеличават се декларираните, че ще гласуват, като ще се насочат към по-малките политически сили.

Не е изключен феноменът да се гласува с две различни бюлетини.

Добромир Живков посочи още, че ДПС и "Възраждане" изглеждат относително стабилни, като формацията на Делян Пеевски ще увеличи резултата си на изборите. Най-големият резерв е към ПП-ДБ, като техните избиратели са разочаровани за кого да гласуват заради сглобката на формацията с ГЕРБ-СДС и ДПС. Така до 290 000 души ще вземат решение за кого да гласуват ден преди вота.

По отношение на електорални нагласи за протестния вот се вижда, че "Синя България" има тренд нагоре с 2.7%, Солидарна България - 1.9%. "Синя България" работи и се прицелва към протестния вот. Не е изключен сценарий някоя партия да налее гласове към по-малък партньор.

За възможните конфигурации за управление 50-то НС се вижда, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не се искат за коалиционни партньори. За да има устойчиво управление, трябва да са три партиите. Ако се мисли за сценарии ГЕРБ-СДС и ДПС да бъдат ядрото на бъдещото управление, могат да изберат с коя партия да разделят властта.

"Възраждане" и БСП няма как да са техни партньори, като ИТН също не биха били подходящ партньор, но изглеждат най-допустимия. ИТН нямат свое собствено политическо лице, готова да се завърта в различни посоки. ИТН е естествен и най-удобен съюзник на ГЕРБ-СДС и ДПС в потенциално следващо управление, коментира Добромир Живков.

Маркет Линкс: Комфортна преднина от 8% за първата политическа сила

Маркет Линкс: Комфортна преднина от 8% за първата политическа сила

Пет партии влизат в следващия парламент