Само 23 партии, участвали в местните избори през 2015 година, са спазили всички изисквания на Изборния кодекс за финансирането на предизборната си кампания.

Това показва одита, извършен от Сметната палата на общо 55 политически субекта – 53 партии и две коалиции, регистрирани от ЦИК.

32 са общо партиите и коалициите с нарушения, като дори три от проверяваните са представили отчетите си със закъснение.

Нарушения са открити при всички политически партии, които са в парламента - ГЕРБ, БСП, РБ, ВМРО, „Атака”, ДПС, БДЦ, АБВ и НФСБ. „Прегрешенията” на партиите обаче са документни и относително малки, тъй като крайните констатации на одита са положителни.

Според отчетените разходи в Сметната палата ГЕРБ и ДПС са рекордьори на местните избори, съответно с 3 456 374 и 2 954 446 лв.

Следват БСП с разходи от 1 028 968 лв. и "България без цензура" с 807 968 лв., НФСБ с 555 450 лв. и АБВ – 405 042 лв.

"Български демократичен център" са вложили 217 546 лв., а ВМРО – 164 553 лв.

Най-малко са разходите на Реформаторския блок 278 635 лв. и „Атака” – 36 268 лв.

Като цяло политическите сили са спестили информация за дарения и произхода им, за финансиране със средства на кандидати, безвъзмездно предоставени вещи и за рекламни и пиар агенции.

При проверка дали законно са набирани средства за финансиране на предизборната кампания са установени неотчетени приходи от десет политически партии и една коалиция. Една политическа партия не е спазила изискването приходи над 1 000 лв. да се получават по банков път.

При проверката за законността на разходите са установени неотчетени разходи от 9 политически партии и една коалиция, както и неотчетени поети задължения от една партия. Четири политически партии не са спазили изискването разходите над 1 000 лв. да са по банков път.

Отделни политически субекти са нарушили законовите изисквания за представяне в хода на предизборната кампания пред Сметната палата на нужната информация - девет политически партии не са предоставили изискуемата информация за общо 177 дарения.

Шест политически партии не са представили общо девет декларации на дарителите за произход на дарените средства на стойност над една минимална работна заплата, а осем политически партии не са предоставили информация относно общо 99 финансирания със средства на кандидати. Четири политически партии не са предоставили информация за безвъзмездно предоставени вещи.

Шест политически партии не са предоставили изискуемата информация за общо девет рекламни агенции и агенции за осъществяване на връзки с обществеността, включваща наименованието на съответния вид агенция, а от една коалиция от партии и пет политически партии информацията е изпратена със закъснение.

Спазени са законовите изисквания за набиране на приходи за предизборните кампании от всички одитирани политически субекти.

Установени са неотчетени приходи от една коалиция от партии и от десет политически партии в общ размер на 20 165 лв.

Сметната палата проверява отделно събраните приходи и направените разходи от 204 местни коалиции и 50 инициативни комитета за предизборната кампания, но този одит още не е приключил.