Парламентарната група на Българска нова демокрация внесе в деловодството на Народното събрание проект за промени в Закона за административното регулиране, целящи да се стигне до обслужване без гише.

Представители на Асоциацията на индустриалния капитал подкрепиха идеята и подчертаха, че поправките ще премахнат изискването гражданите и бизнесът да представят документи на администрацията, които вече съществуват в електронните масиви.

Промените в Закона за административното обслужване, внесени от БНД, ще създадат по-добра бизнессреда у нас, заяви Лидия Шулева, цитирана от БНР.

Фирмите няма да представят пред администрацията документи, които съществуват в електронните й масиви.

„Става дума за свидетелства за съдимост, документи за актуално състояние на фирмите, документи за задължение за данъци и осигуровки, различни регистрации," уточни Лидия Шулева.

Асоциацията на индустриалния капитал се надяват промените да се подкрепят и от опозицията, и от мнозинството, защото предложенията не са политически.

Председателят на асоциацията Васил Велев каза, че така ще се спести време на фирмите и ще се избегнат възможностите за корупция.

С преходен период от половин година в Закона ще трябва да се допълнят информационните системи на администрацията.

„Информацията я има, но не е публично достъпна. Държавният служител, който води някаква процедура, има ангажимент по закон или по наредба да провери наличието на дадени обстоятелства т.е. с един контролен лист да влезе в интернет, да провери за тази информация и да удостовери така ли е или не," поясни Васил Велев.