Независимият общински съветник Борис Бонев поиска в СОС оставката на зам.-кмета по екология заради провала в Западен парк, съобщиха от "Спаси София".

Това стана по време на проведено днес онлайн заседание на Столичния общински съвет. На него зам.-кмета Христова поиска да бъде удължен срокът на Запис на заповед заради голямото забавяне на ремонта на Западен парк.

"При проведената дискусия, стана ясно, че освен откровено абсурдните мотиви в доклада, част от тях са с невярно съдържание. За 2-годишното изоставане на ремонта, управляващите обвиняват коронавируса за забавяне на доставките на строителните материали", пишат от Спаси София. 

Западен парк е вторият "Граф Игнатиев" в управлението на София

Западен парк е вторият "Граф Игнатиев" в управлението на София

ПП МИР подкрепи независимия кандидат за кмет на Красна поляна Георги Миланов

В същото време директорът на Дирекция "Зелена система" в Общината призна, че подобно забавяне няма, а е само хипотетично и предполагаемо, макар и в мотивите да е представено като свършен факт.

От Столична голяма община не успяха да обяснят какво възпрепятстваше доставката на материалите през последните 2 години, нито как през декември 2019 г., когато е подадена молбата за удължаване към МРРБ, управляващите са знаели за сегашната здравна и икономическа криза.

Граждани недоволстват, че ремонтът на Западен парк е замразен

Граждани недоволстват, че ремонтът на Западен парк е замразен

Имало много необезопасени изкопи

"Г-жа Христова не пожела да предостави каквито и да е доказателства, че твърденията в доклада са еярни. Няма отговор защо препроектирането на арката на входа на Западен парк е спряло строителството в целия парк в рамките на една година. Столичната община не може да се оправдава с грешки в проекта, тъй като той е одобрен и съгласуван именно от страна на Общината", заяви Бонев.

Той постави под съмнение и броя дни с неподходящо за строителство време, заради които е призната огромна отсрочка към изпълнителя на обекта. "Към доклада няма приложена справка на НИМХ, мотивира се Бонев.

Грешка при проектирането спря ремонта на Западен парк

Грешка при проектирането спря ремонта на Западен парк

Установено е, че фундаментите за козирката на главния вход са проектирани върху водопроводи

Той направи паралел, че от "Спаси София" са внесли официален сигнал към Прокуратурата, след като установихме, че Столичната община неправомерно е одобрила такава отсрочка и на изпълнителя на Графа. Ние приложихме снимки, доказващи, че в такива дни на обекта повсеместно се е работило, т.е. отсрочката е недопустима, заяви Бонев.

Към исканията за оставка на г-жа Христова се присъединиха и други общински съветници от различни партии. Те критикуваха и факта, че зам.-кметът не присъстваше на заседанието на СОС, за да отговори на зададените от съветниците въпроси, въпреки, че е вносител на доклада. 

От Спаси София искат спиране на поръчка за 2.5 млн. лв. за цветя в столицата

От Спаси София искат спиране на поръчка за 2.5 млн. лв. за цветя в столицата

Обществената поръчка е обявена в извънредното положение

Към искането за оставка на Христова той добави и поръчка за закупуване на цветя за 2,5 млн. лв. по време на икономическа криза и извънредно положение. "Поръчката не е прекратена, противно на твърдението на управляващите, а само е отложено отварянето на офертите. Почти тройното увеличение на средствата за цветя, когато ключови инфраструктурни проекти отпадат, е абсолютно ненужен и необоснован разход", убеден е Борис Бонев от Спаси София.