Спря ремонтът на Западен парк заради грешка при проектирането, съобщи БНТ.

По време на реконструкцията на главния вход е установено, че https://news.bg/regions/spasi-sofiya-stolichna-obshtina-tihomalkom-udalzhi-remonta-na-zapadniya-park.html.

Обновяването трябваше да приключи още преди началото на лятото, но заради лошо време срокът беше удължен до октомври.

Димитър Данчев от Столична община обясни пред БНТ, че при изпълнение на ремонт е установено, че 2 от фундаментите за козирката на главния вход са проектирани върху водопроводи. По думите му това било установено в началото на май месец.

След спирането на строежа проектантите са имали срок до 17 юни да дадат решение, което да е съобразено със съответните сервитути за този водопровод.

Лошото време удължава ремонта на Западния парк до изборите наесен

Лошото време удължава ремонта на Западния парк до изборите наесен

Обезопасяват местата навсякъде, където има строително-монтажни дейности

Данчев разясни, че проектантите не са спазили срока и те са представили преработките на 25 юни. След това те са представени на Строителния надзор за проверка. Оказало се, че към тях липсват част ВиК, геодезия и електро.

По думите му отново част архитектурна не е била съобразена с изискванията на Софийска вода към подобен тип водопроводи. По тази причина се е стигнало до прекратяване на договора с проектантите.

Данчев пояснява още, че с цел по-бързото възобновяване на строежа от Столична община са предоставили задачата на общинско предприятие "София проект" да направи необходимите преработки.

Към момента няма глоба, но има декларация, че проектантите се отказват от авторски надзор и авторското право на проекта.

Според представителя на Столична община проектът няма да се оскъпи.

Данчев допълни, че към момента от проекта са изпълнени на 100% подземната инфраструктура, канализацията, водопровод, електро мрежата и др.

По повод отлагането на пускането на Западен парк, Данчев заяви, че то се е наложило заради обилните валежи. Той увери, че обектът е в срок и до края на месец октомври той трябва да приключи.

Спаси София: Столична община тихомълком удължи ремонта на Западния парк

Спаси София: Столична община тихомълком удължи ремонта на Западния парк

Децата минават през необезопасени ровове

Припомняме, че веднъж вече срокът за изпълнение на проекта беше удължен заради лошото време. Заместник-кметът на София по направление "Зелена система, екология и земеползване" Йоана Христова поясни тогава, че ремонтът трябва да приключи до 18 октомври. 

Преди това от "Спаси София" пък заявиха, че от Столична община тихомълком са спрели ремонта.