Разговорите за съставяне на кабинет с "Продължаваме промяната" не значи, че ще бъдат леки. Могат да ни изненадат с подобно действие (след скандала след руските дипломати) след някоя друга седмица или след някои друг месец. Опасенията си изрази пред БНТ депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

На него не му е ясно дали БСП ще подкрепи правителство начело с Асен Василев, защото всичко зависи от преговорите по политики. Не е толкова лесно с БСП да се водят преговори и разговори, изтъкна той. Ако не стигнем до споразумение, ще отидем до избори, няма нищо страшно. БСП са съгласни да отидат на предсрочни парламентарни избори, като смятат, че ще повишат броя на избирателите си. 

Любомир Каримански: Странна е номинацията на финансовия министър Асен Василев за премиер

Любомир Каримански: Странна е номинацията на финансовия министър Асен Василев за премиер

Досегашното правителство падна заради финансовата политика

Според Гуцанов, ако не се нормализират отношенията с Русия, никой не може да каже какво би се случило. Трябва да се положат всички усилия за нормализиране отношенията с Русия, настоя той.

Разговорите с ПП ще бъдат на първо място по политики. Когато се конкретизират политиките, подпишат се, едва тогава може да се говори за министри в евентуалния нов кабинет на "Продължаваме промяната", уточни червеният депутат.

"Не можем да подпишем коалиционно споразумение, без да знаем как ще се развива икономиката на страната ни. Първо трябва да уточним политиките, а след това да говорим за персоните", каза още веднъж той. 

Невъзможната коалиция за Томислав Дончев - ГЕРБ и ПП

Невъзможната коалиция за Томислав Дончев - ГЕРБ и ПП

Оставката и изборите може да са не само вход, но и изход от политическата криза

За БСП е било изключително важно тяхното условие да бъде изпълнено, защото премиерът в оставка Кирил Петков взел еднолично решение за отзоваването на руските дипломати. Надявам се, че едната от линиите, за която ще коментираме, говорим и преодолеем, е решаването на конфликта с Русия, надява се Гуцанов.

БСП настоява за отлагане на нотата за изгонването на руските дипломати от България. Кого са шпионирали и от тези 70 руски дипломати, те трябва да имат отношения и с български граждани, смята Гуцанов. За социалистите най-важната тема е националната сигурност, но национална сигурност е енергетиката и социалната система.

"Ако някой е бил шпионин, няма място в България независимо от коя държава е той. Не можем да подложим страната ни на такова изпитание. Ако Русия спре доставките на петрол, какво правим? Как ще изкараме есента и зимата?", запита Гуцанов.

Той не е видял алтернативните доставки на газ, договорени от правителството.