Категорично не трябва да има оставка на министъра на вътрешните работи. Ако той подаде оставка, трябва да си иде и Денков. Професионалната работа на полицията се върши от професионалистите, министъра е само политическо лице. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Дулово.

Той посочи, че са направени много компромиси. По думите му е била постигната договорка с Кирил Петков за министър на вътрешните работи да бъде избран човек, който е неутрален, отдалечен от партиите и който си гледа работата. Така се появила фигурата на Калин Стоянов.

Според Борисов зам.-министърът на МВР Стоян Темелакиев е бил уволнен, за да има кой да понесе политическата отговорност след ексцесиите по време на протеста срещу БФС. Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че няма да подкрепи ПП/ДБ в искането има за освобождаване на Калин Стоянов, за да може някой приятел на Кирил Петков да бъде назначен на държавна служба.

Борисов засегна и темата за бюджета. Той изтъкна, че след първоначалните критики е провел среща с министъра на финансите Асен Василев. Бившият премиер заяви, че бюджетът не е идеален, но са били премахнати приходите от 2,4 млрд., които се очакваха от "Газпром". Постигната е и договорка за прецизиране на външния дълг.

Борисов посочи, че няма да подкрепи вотът на недоверие в сряда. По думите му, ако кабинетът падне отново ще влезем в спирала от избори и ще се възцари хаос. Ако не бяхме направили отстъпки, щеше да се случва същото, което виждаме в СОС в момента, каза още той.

ПП/ДБ искат оставката на МВР министъра заради недопустимото полицейско насилие

ПП/ДБ искат оставката на МВР министъра заради недопустимото полицейско насилие

Според тях първо постът си трябва да освободи Борислав Михайлов