Столичният кмет Бойко Борисов призова премиера Сергей Станишев да покаже ясната си позиция за управлението на общинските фирми.

Това стана по време на кръгла маса, организирана от ГЕРБ, в която взе участие финландският посланик Кауко Ямсен, експерти и неправителствени организации от различни сектори.

Кметът настоя БСП да оттегли представителите си от бордовете на директорите в общинските фирми и заяви, че очаква същото и от НДСВ.

ДПС не ги призовавам, защото няма да го направят, каза Бойко Борисов и допълни: ”Те имат само права и свободи”.

Според столичния градоначалник премиерът не е изпълнил обещанието си, дадено след последния мониторингов доклад, да няма милост към престъпниците и корупцията.

Бойко Борисов заяви още, че същинските проблеми на държавата не се решават, а вместо това, по думите му, в Народното събрание се водят махленски дебати.

Според него народните представители трябва да насочат усилията си към решаване на нуждите на здравеопазването, правосъдието и инфраструктурата.

Кметът на София бе категоричен, че твърде много време се отделя на казуса с бившата Държавна сигурност.
Въпросът с досиетата трябваше да се реши още през 1990 г. и досега да е забравен, смята Борисов.

Финландският посланик у нас Кауко Ямсен, от своя страна каза, че с голяма радост би приветствал присъединяването ни към ЕС. Той обаче подчерта, че все още България не е постигнала това, което се очаква от нея.

Според Ямсен българските граждани трябва на получат информация за членството в ЕС, за самия съюз, за да знаят какво да очакват от присъединяването.

Той похвали добрата работа на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева и на министъра на държавната администрация Николай Василев, който по думите му, е направил много за развитие на държавната администрация и прозрачното управление.

Кауко Ямсен изрази загриженост относно процеса на децентрализация в България, който според него е важен за усвояването на средствата от еврофондовете.

Финландия започна процеса на децентрализация 5 години преди членството си в ЕС, подчерта той. По думите на финландския посланик това е едно от големите предизвикателства, които стоят пред страната ни.