Лидерът на "Воля" и зам.-председател на НС Веселин Марешки писа до министър-председателя Бойко Борисов и го призова да озапти вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов.

В отворено писмо Марешки пише на Борисов, че предложенията на Каракачанов за интеграцията на циганите всъщност е стратегия за допълнителна циганизация на България.

"Призоваваме ви да укротите действията на малкия Ви коалиционен партньор, които водят единствено до нагнетяване на напрежение и яростно противопоставяне в обществото", пише лидерът на "Воля" до премиера.

Според Марешки с концепцията на Каракачанов ромите няма да бъдат нито интегрирани, нито ще им се решат проблемите.

Марешки разобличава цинизма на ВМРО за циганите и джендър идеологията

Марешки разобличава цинизма на ВМРО за циганите и джендър идеологията

Привилегиите за циганите били с предизборна цел

"Нима другите български граждани не биха искали безплатни къщи и земя, нима другите майки не искат безплатни детски градини и за техните деца?! Абсурдно е да се мисли, че чрез такива мерки ще се постигнат някакви добри резултати", посочи Марешки.

Той е на мнение, че само Борисов може да спре това "безумие", като отхвърли документа и разпореди да се планират адекватни мерки по темата.

"Воля" били на мнение, че вместо да се пишат безплодни партийни концепции е най-добре водеща роля в този процес да се поемат от държавата. Не трябвало тази роля да се преотстъпва на неправителствени организации или партии.

"Да се проучи успешният опит на страни като Испания и да се приложат вече доказани във времето ефективни мерки", предлага Марешки.

Бизнесменът продължава - ако "концепцията Каракачанов" се приеме и по този начин се дадат допълнителни права само на ромската част от населението на страната, това много ще повиши циганския вот към ВМРО и ще взриви обществото. Тогава "Воля" щели да предприемат мерки за бойкотиране работата на парламента.

Каракачанов плаши с оставка, ако не приемат концепцията му за циганите

Каракачанов плаши с оставка, ако не приемат концепцията му за циганите

БХК и ромските организации не притесняват Каракачанов

Останалата част от писмото на Марешки до премиера публикуваме без редакторска намеса:

"Още в началото на мандата Ви предупредихме, че ще трябва изкъсо да държите този министър, защото с действията си може да завлачи на дъното не само управляващата коалиция, но и България. (Факт е загробването на екскоалиционния му партньор Николай Бареков, факт е загробването на сегашните му коалиционни партньори, предупреждавахме ви, че следващия може да сте Вие!) Докато народът се кара по интернет форумите, заради подхвърлената му концепция за циганизация, медиите ни затрупват с информация за далавери на ВМРО, близки приятели и съратници на лидера им Каракачанов: например продажбата на български паспорти от близкия му директор на ДАБЧ, продажбата на безценица на апетитен имот край морето от близък до него областен управител на близък до него общински съветник от ВМРО. Списъкът не спира да нараства. Всеки ден има някакъв скандал около тези хора.
Моля, озаптете този човек! Не позволявайте на хора като Каракачанов да загробват България!"

Спиране на помощите, спешен опис на гетата и доброволни отряди в концепцията на Каракачанов за циганите

Спиране на помощите, спешен опис на гетата и доброволни отряди в концепцията на Каракачанов за циганите

"Интеграцията на ромите" - милиони левове на вятъра според вицепремиера