Община Перник ще получи утре (31 декември) 30 млн. лева за справяне с ВиК кризата, оставила близо 100 000 души без нормален достъп до питейна вода. Това стана ясно след извънредно заседание на Министерския съвет, съобщава Би Ти Ви.

По-рано градът получи още над 4 млн. лв. "Стават към 35 млн. дотук. Планът ми е даден от кмета - включва довеждане на вода, нов магистрален водопровод, ремонт на пречиствателните станции, ремонт на ВиК в града", обясни премиерът Бойко Борисов.

Борисов видя февруарски сценарий за водните кризи

Борисов видя февруарски сценарий за водните кризи

Борисов е наредил да се провери приватизацията на ТЕЦ-а

По думите му машините и бригадите ще работят и в навечерието на новата година.

Догодина Перник ще реализира и цялостен воден проект за 120 млн. лв. с европари, след който ще има чисто нови пречиствателни станции и довеждащи водопроводи и нова ВиК мрежа.

"Това не е правено през последните 70 години", отбеляза кметът Станислав Владимиров.

БСП внасят вот на недоверие за водната криза в Перник
Обновена

БСП внасят вот на недоверие за водната криза в Перник

Нинова обвини ГЕРБ в политика на геноцид

Премиерът допълни, че МВР започвало проверки във всички ВиК дружества в страната. По думите му първата "реализация" в тази връзка била в Плевен. Премиерът обаче не даде повече подробности. По-късно пред журналисти икономическият министър Емил Караниколов уточни, че в северния град акцията е във връзка с управлението на отпадъците.

Той изрази надежда, че режимът в Перник ще бъде отменен в края на януари при дебит между 400 и 900 литра в секунда (в момента е под 200), като предстояла тежка работа - с влизане на обучени специалисти в пещери, пълни с вода, както и сондажи в района на самия язовир, които трябва да се правят внимателно, за да не бъде засегната екосистемата.

И Ботевград изправен пред водна криза като Перник

И Ботевград изправен пред водна криза като Перник

Градът има вода за битови нужди за 6 седмици, алармира кметът