Излишъкът от 30 млн. лв. в бюджета на Столичната община ще бъде изразходван по непрозрачен начин. Много е вероятно да се създаде черна каса, чрез която Бойко Борисов да се разплати с фирмите, спонсорирали предизборната му кампания.

Това заяви днес на пресконференция председателят на столичната организация на ДСБ Атанас Атанасов.

Ще следим как ще бъдат похарчени тези 30 милиона на софиянци." - допълни Димитър Бъчваров, председател на групата на общинските съветници на ДСБ в СОС зам.-председател на партията.

От ДСБ ще поискат информация на кои фирми, какви суми и за какви дейности ще бъдат преведени средства от излишъка.

Припомняме, на 6 декември мнозинството на ГЕРБ в Столичния общински съвет гласува промени в бюджета, според които до края на годината ще бъдат похарчени 30.38 млн. лева, внесени в бюджета от столичани над предвиденото в приходната част за 2007 г. От тях 9 млн. са за пътната инфраструктура, а близо 5 млн. се дават допълнително за снегопочистване на концесионерите, въпреки прогнозата на БАН, според която валежите през декември и януари няма да са над средните за сезона. 

Блокират центъра на София заради първенство по сноуборд

Общинският съветник Иво Йонков предлага състезанието да се да се премести

Целия текст

Три милиона лева кметът Бойко Борисов ще може да разредели еднолично по своя преценка.

В оставащите 12 работни дни няма как да се похарчи сума от 30 млн., ако се следват правилата, коментира пред news.bg общинският съветник Иво Йонков.

Официалното обяснение от страна на кметския екип е, че с парите от излишъка ще бъдат платени дейности и услуги, извършени през годината, при които е надхвърлен предвиденият бюджет. От ДСБ са категорични, че така се поощряват административните звена да трупат дългове, което създава условия за корупция и разхищения..

Предложението, което от ДСБ направиха в СОС, беше от излишъка да се покрият единствено дълговете на здравните заведения и детските градини (около 2 млн. лв.), натрупани заради инфлацията, довела до поскъпване на хранителните продукти и консумативите.

Останалите средства от излишъка да влязат в приходната част на бюджета за 2008 г., което би позволило да се изразходват при необходимата публичност и граждански контрол.

Това предложение обаче беше отхвърлено от мнозинството в СОС.

От Демократи за силна България смятат, че трябва да се провери дали не са изкуствено завишени някои местни данъци и такси.

При допълнителните 5 млн., които се дават за снегопочистване, много е възможно през идната година таксите за чистотата да бъдат повишени, въпреки че и сега половината от надвзетите от софиянци средства идват от такса смет, поясни Димитър Бъчваров.

Председателят на групата на ДСБ отбеляза, че в правомощията на Столичния общински съвет е да инициира цялостен одит на общината, ако няма достатъчно яснота по това как се харчат парите на софиянци.

„Сметната палата извършва ежегоден одит, но той се прави само с оглед на законосъобразността, докато СОС може да проследи доколко средствата се изразходват целесъобразно." - коментира Димитър Бъчваров пред news.bg.

Въпреки че ГЕРБ се представя за опозиция, начинът по който партията се държи в управлението на София повтаря политиката на тройната коалиция, създавайки възможност кметската администрация да харчи големи суми за нереално кратки срокове, подчертаха от ДСБ.