„Хиляди пъти бих се извинил, ако съм нарушил по някакъв начин авторитета или достойнството на който и да било човек". Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на Лютви Местан от ДПС, който вчера изпрати отворено писмо до него и президента Георги Първанов по повод объркването при негово посещение в резиденция „Бояна".

Борисов направи специално изявления по случая в кулоарите на МС.

Припомняме, в интервю пред БиТиВи премиерът илюстрира връзката Първанов - ДПС с това как една сутрин му съобщили, че Лютви Местан е дошъл на среща, пък после се оказало, че Местан отивал при Първанов и по някакъв начин от охраната го завели на погрешен адрес.

Премиерът Бойко Борисов обаче заяви, че не вижда с какво е обидил или унижил заместник-председателя на ДПС Лютви Местан пред обществото. „Чаках да минат изборите, за да не се създаде каквото и да било друго напрежение, но колкото повече си мислех и като знам, че той е от близо 20 години депутат, би трябвало прекрасно да знаят, коя е вила „Калина", където стои президентът Първанов", коментира Борисов в кулоарите на Министерски съвет.

„Идването на нашата врата, на нашата порта, окей, приемам го да е случайно, но два пъти попитах охраната дали Лютви Местан е за мен. Когато казаха, че е за мен, аз го поканих, разбира се, и по най-любезния начин предложих кафе, поговорихме десетина минути и той отиде на другата си среща", разказа подробности Борисов. Той каза, че не вижда с какво го е обидил, унижил или застрашил авторитета му пред българското общество.

„Още повече при проф. Вучков влязох в остър спор и казах, че бих искал политиците да изглеждат като него", припомни Борисов, като определи Местан като„много образован, интелигентен, възпитан човек, който дори когато критикува, го прави в рамките на това, което един европейски политик би направил".

Ние бяхме с Йорданка Фандъкова в 8 ни започна срещата, тя беше също там. Бях много озадачен", повтори премиерът.

„Всички знаят къде е портата на „Калина". Това ми се стори много странно", каза още веднъж Бойко Борисов. „Ние не сме се договаряли. Мога да се закълна в каквото кажете", категоричен е премиерът.

Той сподели, че даже се зарадвал като видял Местан, защото бил „много приятен събеседник". Друга грешка обаче по думите на Борисов не е ставала - гост на президента да отиде при него или обратното.

Премиерът обясни и че НСО са към президента и не са негови служители. „От тук нататък изводите защо е дошъл там, дали са го подвели служители от НСО или от парламента, аз не можех да не го споделя, защото ако има умисъл в това, тези служители могат да излязат днес, да отидат в някоя телевизия и да кажат - те ходиха да се уговарят за изборите", обясни мотивите си министър-председателят.

Борисов се самоопредели като „човек, който може да пази конфиденциална информация", но в случая не е ставало дума за такава. „Пихме по едно кафе, говорихме си за изборите кой къде и какво е спечелил и той си отиде на другата среща. Нищо повече нямам какво да кажа по тази тема", обяви премиерът.

Той отново се извини ако го е притеснил с нещо или ако му е причинил „някакви тревоги или напрежение в партията". Премиерът обаче отново обясни, че не е можел да рискува да не сподели публично случилото се, защото по думите му, „утре същите тези хора да използват една подобна грешка и да ни обвинят в какво ли не". „Изрично подчертавам, извинявам му се, защото аз лично много го харесвам и го уважавам и ако съм причинил нещо в неговата партия - съжалявам.