"Това е исторически ден, но в негативен план, защото една държава - Великобритания, напуска Европейския съюз. Одобряваме споразумението по чл. 50 и политическата декларация, но това не е краят на този процес".

Думите са на българския премиер Бойко Борисов, след като лидерите на 27-те страни, оставащи в ЕС, одобриха споразумението за излизането на Обединеното кралство от Съюза.

ЕС даде зелена светлина на споразумението с Великобритания за Брекзит

ЕС даде зелена светлина на споразумението с Великобритания за Брекзит

Сега остава тежката дума на британския парламент

Българският премиер поясни пред журналисти, че тепърва ще се работи още за бъдещите отношения през следващите две години.

Според Борисов България ще настоява, особено по линия на специалните служби Великобритания буквално да е част от ЕС. Това да е в сфери като борбата с тероризма, трафика на хора, наркотици, финансови трансфери.

"Защото те имат и много мощни, и много добри служби, и действително са изключително важен партньор, може би същото важи и за НАТО. Дали сме си две години с възможност, ако не се постигне в това време споразумение, още две години да се работи", поясни премиерът Бойко Борисов.

ЕС и Великобритания щели да останат "съюзници и приятели" и след Брекзит

ЕС и Великобритания щели да останат "съюзници и приятели" и след Брекзит

"Сега е време всички да поемат своята отговорност"

Борисов заяви, че Съветът е приел по предложение на България, Европейският съюз да демонстрира особена бдителност по отношение на правата и интересите на гражданите, на необходимостта от поддържане на амбициозни условия за равнопостовеност, съответно и в частния случай България и Британия.

"За българските граждани, които живеят във Великобритания, за българските фирми и бизнес, а и на реципрочна основа, защото много британци пък живеят в България", допълни българският премиер. Споразумението предвижда уреждането на статута на европейските граждани, които живеят, работят и учат във Великобритания, с реципрочни гаранции.

ЕС решава за Брекзит

ЕС решава за Брекзит

Ключова среща за "развода" между Лондон и Брюксел

Борисов подчерта, че Великобритания трябва да продължи да спазва финансовите параметри. "Да се спазват всички договорености, за да няма правен вакуум за нашите компании, да се избегне твърдата граница между Ирландия и Северна Ирландия, това се договорихме", каза Борисов.

Подкрепихме и темата за вредните емисии, заяви Борисов. След излизането на Великобритания това да не стане и с други държави. Заради диверсификацията, поне така се обяснява в България, преди години когато сме си дали въглищните централи на практика на други компании, ние сега поемаме и всички плащания на вредните емисии, обясни Борисов.